Що чекає на франківські ОСББ після “монетизації” пільг та субсидій?


Комунальні розрахунки – “живими” грошима. В Україні стартувала перша хвиля монетизації субсидій. Вона стосується насамперед підприємств – надавачів послуг та суб’єктів господарювання, які утримують житловий фонд.

Відтепер субсидії з держбюджету будуть відшкодовуватися виключно за конкретну надану послугу. Перерахунки здійснюватимуться за фактичними даними, пише ВЕЖА.

Всі фінансові операції відбуватимуться через Держказначейство. Відтак суб’єктам господарювання доведеться відкрити окремі рахунки на кожну послугу. Отримані субвенції мають бути спрямовані виключно на комунальні платежі.

Раніше розрахунки між підприємствами здійснювалися на клірингових умовах взаємного заліку. В Департаменті соцполітики закликають не зволікати з реєстрами.

Монетизація субсидій покликана стимулювати людей економити на енергоносіях. Натомість отримувати за це дивіденди.

Наступний етап монетизацїі субсидій – варифікація фактичних споживачів комунальних послуг. Тобто субвенції з державного бюджету поступатимуть на рахунки кожного домогосподарства. Однак в Департаменті соцполітики констатують значну заборгованість по відшкодуванню субсидій. Наразі ця сума сягає ста мільйонів гривень.