Що допоможе одужати вашій печінці? Поради від МОЗ


Навіть якщо ви розслабилися і відпочили на минулих вихідних, як ніколи в житті, дехто працював на повну! І це ваша печінка

Серед її завдань безліч важливих для нашого життя справ, які вона має виконувати 24 години на добу - брати участь в травленні, займатися обміном білків, жирів та вуглеводів, нейтралізувати токсини. Час від часу варто давати їй відпочити, щоб підтримати в цій непростій роботі. Зокрема, щоб вона не захворіла на найпоширеніше захворювання печінки сучасності - жирову хворобу. Вона виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин і це призводить до дистрофічних змін органу. Є багато міфів щодо лікування цієї недуги. На сторінці в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Cупрун  лікар-гастроентеролог Natalia Dynnyk пояснює, що найкраще допоможе одужати:

Зазвичай хвороба має безсимптомний характер, тому для пацієнтів стає несподіванкою, коли при проведенні ультразвукового дослідження вони чують : “у вас наявний “стеатоз” або “гепатоз” печінки”. Або ж при отриманні результатів аналізу крові встановлено підвищення печінкових проб.

Ці показники свідчать, що у печінці людини почалися зміни, викликані жировою дистрофією печінки. Вони можуть бути виникнути через 2 причини - вживанням алкоголю та надмірним відкладенням вісцерального жиру - при ожирінні.

Погана новина в тому, що дане захворювання небезпечне. Воно може переходити у фазу запалення, що надалі може призвести до цирозу печінки або ж гепатоцелюлярної карциноми. Крім того, воно може сприяти виникненню цукрового діабету та серцево-судинним захворюванням, як інсульти та інфаркти.

Досить часто люди починають шукати диво-пігулку чи «курс крапельниць», але дане лікування не приносить стійкого ефекту та не позбуває самої причини захворювання.

І тут є хороша новина - здоровий спосіб життя допоможе вилікуватися!

На сьогодні найефективнішим засобом у лікуванні жирової хвороби печінки є модифікація способу життя - зменшення маси тіла на 7-10% шляхом дієтичних рекомендацій та занять спортом. І, звісно, обмеженням вживання алкоголю, якщо він є основним фактором захворювання.

Саме зміни способу життя за допомогою здорових дієтичних звичок та фізичної активності (ходьба мінімум 10 тисяч кроків на добу, аеробні тренування щонайменше 30-хвилинні тричі на тиждень) призводять до нормалізації рівня печінкових ферментів у сироватці крові, зменшення жирової інфільтрації печінки, зниження ступеня запалення печінки й також до зниження фіброзу печінки.

На жаль, жоден науковець світу ще не вигадав ліки, які замінять здоровий спосіб життя. Натомість у багатьох випадках це і є запорукою чудового самопочуття та довголіття.

Пам'ятайте, що тривалий час захворювання печінки не проявляються яскравою симптоматикою. Тому кожному варто періодично проходити скринінг - здійснювати ультразвукове дослідження черевної порожнини та дізнаватися рівень печінкових проб.