Що їдять діти у школах Івано-Франківська?


Питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних. На активну діяльність дітей впливає саме правильна організація та додержання режиму харчування.

Основне завдання для працівників, які надають послуги з організації харчування учнів у школі: їжа в їдальнях має бути завжди свіжоприготовлена, доброякісна, різноманітна, має мати гарні смакові якості, треті страви вітамінізовані; повинна відповідати основному закону раціонального харчування - їжа за кількістю і якістю відповідає потребам організму, що росте.

Послуги з організації харчування у школах надають 23 суб’єкти підприємницької діяльності та Івано-Франківський технікум ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій.

Завдяки спільним діям управління торгівлі, управління освіти і науки , приватних підприємців та батьківських комітетів шкіл стан організації харчування школярів щорічно якісно змінюється, покращується матеріально-технічне забезпечення торгово-виробничих процесів, естетичний вигляд їдальні.

В усіх школах :
- керівниками навчальних закладів та приватними підприємцями розроблено паспорт шкільної їдальні, картки-візитки;
- розроблені комплексно-цільові програми організації і розвитку харчування учнів;
- напрацьовані циклограми контролю за станом харчування;
- створені комісії громадського контролю з організації харчування;
- призначені відповідальні особи за організацію харчування учнів у ЗНЗ, за бракераж сировини та готової продукції, за виконання технології приготування страв та якість готової продукції, за санітарний стан посуду, кухонного обладнання та інвентарю, приміщення кухні і обідньої зали.
- визначені заходи щодо поліпшення матеріально-технічної бази їдальні;
- приватними підприємцями організовано роботу з учнями , батьками з питань раціонального, збалансованого безпечного харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів;
- виготовлені в кожній школі «Кутки споживача» для інформування громадськості про організацію харчування учнів;
- забезпечено всі їдальні шкіл діловою документацією єдиного зразка (5 видів журналів).

Запроваджено моніторингове дослідження рівня задоволеності учнів, батьків, педагогів послугами харчування , семінар - практикум, який передбачається провести в поточному році на базі школи № 23, огляд – конкурс на звання кращого закладу з організації харчування учнів.

Якість харчування учнів шкіл значно зросла, покращились показники охоплення харчуванням дітей. Сьогодні в 42 їдальнях та 34 буфетах при закладах освіти міста обслуговується 22240 учнів (100%).

Вартість одноразового гарячого харчування учнів 1-4 класів в 2013 році становить 5-00 грн., середня вартість обідів від 6,00 до 8,00 грн.

Управлінням торгівлі проведено обстеження їдалень шкіл міста щодо організації харчування в них.

На належному рівні оформлені паспорти шкільних їдалень СШ № 1,5, ЗШ № 3,4,9,13,21,26,25, Крихівецької школи.

Приватними підприємцями до відкриття нового навчального року 2013-2014 проведено ремонти виробничих та складських приміщень у Хриплинській ЗШ,гімназія №3, СШ № 2,3,5,7,9,10,18,11; закуплено кухонний посуд, миючі та дезінфікуючі засоби, придбано обладнання : холодильного – 4; технологічного – 9; електроплит – 7; меблів на суму- 5500 грн., посуду на суму- 24007 грн. Відзначено покращення матеріально-технічного стану в УГ №1, НВК «Школа – гімназія №3», ПМЛ, СШ № 1,5,11, ЗШ № 2,3,6,7,8,9,10,15,16,17,19,22,23,25 Микитинецькій ЗШ, Вовчинецькій ЗШ, Крихівецькій ЗШ.

Під час перевірки встановлено, що всіма суб’єктами господарювання укладені угоди з постачальниками ( Прикарпатський торговий дім, ПП «ДНК», СПД І.З.Шумський (м'ясо), ВАТ «Птахокомбінат», ПАТ «Хлібокомбінат», Галицька торгова компанія, ТОВ «ВКФ «Тріумф» , ПАТ «Молокозавод»,ПП «Біо-захід», фермерське господарство «Родовід») на закупівлю усіх продуктів харчування для реалізації готових страв та буфетної продукції. Продукти харчування та продовольча сировина надходять до навчальних закладів разом із супровідними документами, які свідчать про їх, безпечність та якість. Продукти , як правило, завозяться на паспортизованому автотранспорті.

У 34 школах функціонують буфети. Через буфет здійснюється реалізація власної продукції до 30-40 %. Асортиментний перелік буфетної продукції затверджено управлінням Івано-Франківської міськрайонної Держсанепідемслужби в області. При визначені вартості , не допускається різниця між закупівельною ціною продукту більше 40%, а на покупні товари, що реалізуються без кулінарної обробки – 20%. При перевірці не встановлено порушень щодо формування цін на відпускний товар в буфетах та дотримується розпорядження голови облдержадміністрації від 11.08.2009 року № 467 «Про встановлення граничних торговельних надбавок ( націнок) на продукцію громадського харчування».

У порівнянні з минулим роком розширено асортимент власної продукції, її вітамінізація , яка реалізується через буфети. Покращилась культура обслуговування та організація санітарно-просвітницької роботи з питань раціонального харчування.

Приватними підприємцями складено циклічне меню по сезонам для всіх дітей навчального закладу, дотримуються умови і терміни зберігання сировини, технологія виготовлення страв, правила особистої гігієни працівників харчоблоку. Медичними працівниками встановлено чітку систему проведення бракеражу готових страв в шкільних їдальнях. Натуральні норми харчування дітей у закладах освіти з основних видів продуктів виконуються в середньому на 85%, практично відсутні в харчуванні кисломолочні продукти та фрукти, невиконання норм харчування спостерігається по м’ясу, рибі, маслу вершковому, овочам, хімічний склад раціонів значно перевищений за вмістом вуглеводів. Основна причина недовиконання – недостатнє фінансування гарячого харчування учнів 1-4 класів (5,00грн) та сезонна зміна цін на продукти щоденного споживання, зокрема, овочі та фрукти.

Організація харчування школярів, матеріально-технічне забезпечення торгово-виробничих процесів, організація роботи з питань раціонального харчування є на постійному контролі управління торгівлі, управління освіти і науки.