Що найбільше будують на Івано-Франківщині?


Будівництво є однією з провідних галузей економіки області, яка створює умови для динамічного розвитку інфраструктури, сприяє модернізації виробничих потужностей, забезпечує мешканців області новим комфортним житлом.

Внесок будівельних підприємств у створення валової доданої вартості в області складає майже 7%.

Будівельний комплекс області представлено як суб’єктами господарювання-юридичними особами, так і фізичними особами-підприємцями, частка яких в загальній кількості становить відповідно 48,6% та 51,4%. У 2017р. будівельну діяльність здійснювали 1008 підприємств, з них 20 – середні, 988 – малі, з яких 856 – мікропідприємства.

Розвитку будівельної галузі в значній мірі сприяє її інвестування.  У 2017р. підприємствами будівельної діяльності освоєно 2,6 млрд.грн капітальних інвестицій, за січень–березень 2018р. – 457,8 млн.грн, що становить більше чверті загальнообласного обсягу капітальних інвестицій. 

Обсяг прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в будівельну галузь на 1 квітня 2018р. склав 24,1 млн.дол. США (2,6% загальнообласного обсягу залученого іноземного капіталу). Інвестиції надійшли від іноземних партнерів із 18 країн світу, з них найбільше – від нерезидентів Австрії та Віргінських островів (Брит.).

У 2017р. будівельні підприємства області забезпечили виконання робіт в обсязі 2,3 млрд.грн, що на 34,4% більше рівня обсягів попереднього року.  У розрахунку  на одну особу населення обсяг виконаних будівельних робіт склав 1,7 тис.грн. За  індексом будівельної продукції область посіла 7 місце серед регіонів України, за обсягом виконаних будівельних робіт на 1 особу – 11.

У 2017р. частка робіт, виконаних на будівництві інженерних споруд, становила 48,2% від загального обсягу, нежитлових будівель – 33,7%, житла –18,1%.

Протягом 2017р. на території області прийнято в експлуатацію ряд об’єктів і потужностей, серед яких нафтова свердловина з експлуатаційного буріння, міні-ГЕС,  електростанції, що працюють на нетрадиційних джерелах енергії  (сонця, вітру та  інших),  торгові  приміщення, заклади громадського харчування, промислова котельня, місцеві трубопроводи для транспортування газу, теплові, водопровідні, каналізаційні та водостічні мережі, автомобільний міст, потужності з виробництва промислової продукції тощо.

В області активно ведеться житлове будівництво: у 2017р. прийнято в експлуатацію 624,5 тис.м2 загальної площі житла, що на 29,9% більше, ніж у попередньому році.  У розрахунку на 1000 осіб постійного  населення прийнято в експлуатацію 453,8 м2 загальної площі житла проти 241,2 м2 в середньому по Україні. За обсягом прийнятого в експлуатацію житла  Івано-Франківщина посіла 5 місце серед регіонів держави, за обсягом на 1000 осіб та за темпом зростання – 3 місця.

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств найбільша частка домогосподарств області має трикімнатне (46,1%) та  двокімнатне (28,3%) житло;  20% родин займають 4 і більше  кімнат. Кожне третє домогосподарство із десяти проживає в окремій квартирі, кожне сьоме із десяти – в індивідуальному будинку чи його частині.

Протягом 2017р. із об’єктів соціальної сфери прийнято в експлуатацію загальноосвітні навчальні заклади, дошкільні навчальні заклади, бібліотеку, амбулаторно-поліклінічні заклади, лікарню, фізкультурно-оздоровчі комплекси, стадіон, спортивний зал, площинні спортивні споруди, із об’єктів туристично-рекреаційного призначення – готелі, мотель, туристичні бази та базу відпочинку.

Довідково: Згідно з Указом Президента України №273/93 від 22 липня 1993 року в Україні щорічно у другу неділю серпня відзначається День будівельника.