Що потрібно знати франківцям, щоб без проблем подорожувати Європою?


Відміна віз для поїздок у Євросоюз, яку так довго, ще з часів президентства Ющенка, обіцяли українцям, майже вступила у силу. 6 квітня Європарламент переважною більшістю депутатів проголосував за надання Україні безвізового режиму, а 26 квітня це рішення мають затвердити посли країн Євросоюзу. Отже, є надія, що в середині червня зможемо подорожувати Європою без віз.

Таке рішення Європарламенту, безумовно, є значною іміджевою перемогою України. Депутати європарламенту ще раз визнали належність України до європейської сім’ї народів, прагнення українців до демократичних змін, реформ, зрештою, таке рішення можна трактувати як підтримку Української держави у її боротьбі з російською агресією, пише Західний кур'єр.

Громадяни України виграють й матеріально – заощадять щонайменше 50 євро. Вони вже не будуть витрачати гроші на поїздку до консульств, вистоювати у довжелезних чергах, платити за візу, консульські збори, а інколи й за послуги посередників.
Проте є острах, що, користуючись безвізом, значна частина працездатних українців, молоді захоче залишитися працювати в Євросоюзі, навіть порушуючи візові правила. І вже дуже сумно, що більша частина українців не зможе скористатися візовим полегшенням, адже не має грошей на подорожі Європою.

За інформацією Управління державної міграційної служби в Івано-Франківській області, за перший квартал цього року в області біометричні паспорти громадян України для виїзду за кордон отримало  27390 осіб, в м. Івано-Франківську – 1393 громадяни.

Біометричний закордонний паспорт можна отримати в обласному та всіх районних центрах УДМС. Ціна паспорта – 557 грн. 32 коп., якщо виробляється за 20 робочих днів, і 810 грн. 32 коп. – за 7 робочих днів. Черга охочих формується щодня зранку.
Також закордонний біометричний паспорт можна зробити у «Паспортному сервісі» Державного підприємства «Документ», але тут діє електронна черга запису.

Оформлення біометричного закордонного паспорта за 20 днів тут коштуватиме 957 грн. 32 коп. Станом на 10 квітня з технічних причин оформлення та видача закордонних паспортів у цьому сервісі призупинена.

Що ж потрібно знати, щоб без проблем подорожувати Європою?

Безвіз надає можливість громадянам України подорожувати Європою протягом 90 днів на кожні 180, але ніяк не працювати там – для роботи необхідна робоча віза.
Безвізовий режим не поширюється на Великобританію та Ірландію, для поїздки у ці країни українцям потрібно виробляти візи, як і раніше.

Порядок і правила перетину кордону з країнами ЄС регламентує «Шенгенський кодекс про кордони», який, найшвидше, буде діяти й для громадян України.

Отже, згідно з Кодексом, при перетині кордону з країнами Євросоюзу перш за все потрібно мати біометричний паспорт, адже тільки власники цього документа матимуть право на безвізовий проїзд. Якщо маєте «старий» закордонний паспорт з чинною візою, можна скористатися й ним.

По-друге, прикордонники можуть поцікавитися, з якою метою відвідуєте  ЄС, можуть навіть попросити вказати маршрут поїздки.

Також потрібно мати зворотний білет, бронювання готелю чи запрошення громадянина країн Євросоюзу із зобов’язанням утримання гостя, підтвердження фінансової спроможності (принаймі, мати міжнародну банківську картку). Фінансова спроможність для більшості єврокраїн становить 50 євро на добу.

Не обійдеться й без медичної страховки.

І, звичайно, подорожуючий не повинен знаходитися в переліку громадян, яким на деякий час заборонено в’їзд  у ЄС, тобто не був раніше депортований за порушення візового режиму.

Ще один пункт Кодексу – подорожуючий не повинен становити загрози для суспільного порядку та безпеки, тобто не знаходиться у базах Інтерполу чи не відвідував останнім часом «терористичних» країн.

Як бачимо, перелік документів, які потрібно мати при перетині кордону з Євросоюзом, є таким же, який вимагали у консульствах при наданні візи. У цьому плані нічого не змінилося, але ж гірше не стало?

Таким чином, українці вже цього літа зможуть вільно подорожувати Європою, якщо, звичайно, матимуть на це кошти…