Секрети червоної планети: Що цікавого розказати дітям про Марс


Цілком імовірно, що люди, котрі першими ступлять на поверхню Марсу, зараз сидять за шкільними партами. Наукова фантастика невпинно стає реальністю, тож починати мріяти разом із малечею про те, яким буде життя земної людини на червоній планеті, можна вже зараз.

Кілька цікавих фактів, котрі можна використати під час бесіди з дитиною про космічні подорожі, наводить Mashable, пише УП

1. Клімат: "Одягайся тепленько!"

Сам по собі Марс не придатний для людського життя, тож доведеться зводити системи герметичних споруд, у яких буде повітря для нас. Щільність марсіанської атмосфери становить лише 1% від земної, а 95% її складає вуглекислий газ.

Відстань від Марса до Сонця – 141 мільйон світлових років, тож там доволі зимно. Середня температура становить -63 градуси за Цельсієм.

Ще одна проблемка: радіація. На відміну від Землі, її червоного сусіда атмосфера від сонячної радіації не захищає.

  Людина, котра першою ступить на поверхню Марсу, зараз сидить десь за шкільною партою. Фото choreograph/Depositphotos

2. День: "Не забувай лягати спати вчасно!"

Доба на Марсі триває не 24, а майже 25 годин, а оскільки його орбіта довша, то довший і рік – цілих 687 днів. Подивившись у вікно, ви не побачите там знайомого Місяця. Місяців у Марса два: Фобос і Деймос, але вони набагато-набагато менші за наш Місяць.

Деймос демонструє звичну для нас поведінку: облітає собі спокійнесенько Марс по орбіті за 30 годин. А от Фобос пропливатиме над головою в марсіанському небі аж тричі за добу.

3. Дорога: "Ні, ми все ще не приїхали!"

Єдине, що вже достеменно відомо про майбутнє життя-буття людей на Марсі, так це те, як ми туди діставатимемось.

NASA і Lockheed Martin уже працюють над створенням транспортного космічного корабля "Оріон", який буде здатен здійснювати понад 1000-денні перельоти. Саме його планують використовувати для перевезення людей та вантажів на Марс.

 Марсіанський рік триває 687 днів. Фото choreograph/Depositphotos 

Власне, хоч Марс і є найближчим сусідом Землі, дістатися туди не так просто, як до Місяця. Адже планети перебувають в русі, тож відстань між нами та Марсом постійно змінюється – від менш ніж 64 мільйонів кілометрів до аж 400 мільйонів. Тож перш ніж пакувати валізи, треба буде ретельно вирахувати "вікно", коли до Марсу буде найближче. Це буває раз на 2 роки.

Дорога лише в один бік займе 9 місяців, а вся місія – 3 роки. І науковці мають подбати про те, щоби за цей час у астронавтів  не постраждав зір, не втрачалася м’язова маса та міцність кісток.

А поки, спеціально для для діток, котрі мріють колись злітати на Марс, Lockheed Martin створила програму Generation Beyond.

Нагадаємо, про те, чим пахне в космічних шатлах, що найстрашніше можна побачити в ілюмінаторі, та як космонавти підколюють одне одного та валяють дурня - про це розказали вони самі.