Селищні голови Печеніжина і Марківки розповіли, як стали першою об’єднаною громадою в Україні


На сьогоднішній прес-конференції за участю керівника Офісу реформ та керівника апарату облдержадміністрації сільські голови Печеніжинської ОТГ пояснили, що спонукало їх до об’єднання.

Зокрема Печеніжинський селищний голова Ігор Довірак пояснив, що основним поштовхом до об’єднання було бажання людей отримати якісне життя. Адже для ОТГ з бюджету виділять 6 млн грн. на соціальний розвиток. За словами Довірака громада задоволена тим, що сама буде вирішувати куди спрямувати ці кошти, повідомляє кореспондент "Бліц-Інфо".

Проте, як переконаний голова, перед керівництвом громади стоять безліч питань, як оптимізувати інфраструктуру ОТГ, щоб не завдавати незручностей її мешканцям.

У свою чергу сільський голова Марківки Михайло Стефанюк розповів присутнім, чому мешканці його села вирішили увійти до об’єднаної громади. За словами Стефанюка марківчани ще в січні проаналізувавши перспективи, які дає об’єднання вирішили на нього погодитись, щоб не «деградувати». Адже враховуючи які кошти передбачені у Бюджетному кодексі для розвитку ОТГ, важко не побачити переваги.

За словами Дмитра Дзвінчука, на сьогоднішній день ще 199 населених пунктів не хочуть ні з ким об’єднуватися, а це 28%. Найбільша проблема з Рогатинським районом, який найбільший за розмірами і найменший за кількістю населення. Також як розповів керівник Офісу реформ, Рогатинська ОТГ буде найбільшою в області - 71 населений пункт.

Нагадаємо, минулої п’ятниці обласна рада схвалила Перспективний план, звернулася до ВР з поданням щодо зміни меж Галицького і Рогатинського районів у зв’язку з утворенням Бурштинської ОТГ, проголосувала за утворення Печеніжинської ОТГ та призначення місцевих виборів депутатів Печеніжинської об’єднаної громади і селищного голови. Печеніжинська ОТГ – перша в Україні, яка пройшла усі етапи об’єднання відповідно до методики і за її утворення проголосувала обласна рада.