Сенцова годуватимуть примусово – адвокат


Лікарі, які спостерігають за станом українського в’язня Олега Сенцова, очікують до тридцятого дня його голодування негативної реакції, яка вимагатиме їхнього втручання.

Про це за підсумками відвідання Сенцова в колонії в російському місті Лабитнангі заявив його адвокат Дмитро Дінзе, передає Радіо Свобода.

"Коли таке станеться, його зондуватимуть, заливатимуть поживну суміш в ніс. Однак, якщо він не перестане і після цього відмовлятися від їжі, то кінець буде фатальний. Це не була погроза, лікар просто попередив Олега", – вказав Дінзе.

"Виглядає він у цілому нормально, за ним стежать лікарі. Робили ультразвукове дослідження, оглядали. Внутрішні органи в нормі, перебуває в задовільній формі", – сказав захисник українця.

Дінзе, кінорежисер Аскольд Куров, який також зустрівся з Сенцовим 4 червня, та кримський архієпископ УПЦ КП Климент залишилися в місті Лабитнангі. Священик, дозвіл на побачення якого з Сенцовим дала адміністрації колонії, в понеділок не встиг зустрітися зі співвітчизником.

"Співробітники колонії спочатку дали зрозуміти Сенцову, що він може зустрітися або з Куровим, або з архієпископом Климентом. Хто такий Климент, він не знав, і відмовився від зустрічі з ним. Пізніше адвокат пояснив, що за російським законодавством Сенцов має право на відправлення релігійних потреб і це не буде відбуватися за рахунок кількості дозволених побачень, а також розповів про діяльність архієпископа для підтримки політв’язнів і їхніх родин у Криму. Олег написав згоду на зустріч із формулюванням "несподівано виникла необхідність у сповіді", – так описав ситуацію з відмовою і наступною згодою Сенцова на зустріч зі священиком журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк.

Як відомо, український режисер Олег Сенцов був засуджений російським судом до 20 років на підставі сфальсифікованих звинувачень. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення усіх українських політв'язнів. 24 травня оголосив голодування ув'язнений в РФ український солдат Олександр Шумков, а 31 травня - Олександр Кольченко, засуджений у одній справі з Сенцовим.

Тим часом у понеділок кореспондент Укрінформу Роман Сущенко був засуджений в Росії на 12 років за надуманими звинуваченнями.