Сепаратисти чи ні? У Франківську конфікт між націоналістами та переселенцями


В суботу, 28 жовтня активісти "Карпатської Січі" пікетували офіс "СТАНу", щоб отримати пояснення від керівництва щодо діяльності їхньої організації.

Між сторонами розгорівся конфлікт. Націоналісти звинувачували "СТАН" у сепаратизмі, а ті у свою чергу закидали пікетувальникам звинувачення у ксенофобії. Активісти СТАНу на місце події навіть викликали патрульну поліцію і написали заяву.

Опісля в соцмережах з'явились пости з позиціями обох сторін щодо причин конфлікту.

Зокрема в Карпатській січі і Правому секторі запевняють, що "змогли попередити сепаратиський шабаш".

"У м. Івано-Франківськ вирішило влаштувати шабаш лівацьке збіговисько під назвою "СТАН". Акція проти "СТАНу" була передовсім інформаційна. Праві активісти та добровольці продемонстрували журналістам і зацікавленим містянам знімки з доказами справжньої спрямованості організації. Була озвучена інформація про діяльність організації у межах "ЛНР" та інше. На жаль, самі функціонери організації побоялись вийти на розмову. Представники СБУ отримали всі необхідні дані", - пишуть на сторінці організації

В той же час "СТАН" оприлюднив відкриту відповідь на звинувачення у сепаратизмі.

"Представники радикальних сил чинили психологічний тиск на членкинь ГО “МО”СТАН”, вимагали зустрічі з лідером організації. Навідріз відмовившись від зустрічі у публічному просторі, молодики у капюшонах намагались зірвати міжнародний захід за участі представників та представниць 7 країн. Того ж вечора на адресу “СТАНу” посипались звинувачення в сепаратизмі у соціальній мережі Facebook та навіть деяких Івано-Франківських ЗМІ. У зв’язку з цим вважаємо за потрібне дати відповідь на звинувачення максимально відкрито та публічно. ГО “Молодіжна організація “СТАН” – недержавна організація, заснована на базі однойменного літературного угрупування. До 2014 року остаточно визначений проукраїнський  проєвропейський напрям організації. Люди, котрі не поділяли цих поглядів пішли зі “СТАНу” у тому ж 2014. Команда “Молодіжної організації “СТАН” мріє бачити Україну демократичною країною з різноманітним та стійким громадянським суспільством, котре стоїть на захисті прав людини. Ми засуджуємо окупацію Криму, військову агресію і сепаратизм в Донецькій та Луганській областях", - йдеться у заяві.

Що ж стосується звинувачень активістів, щодо засновників організації серед яких двоє письменників так званої ЛНР, то у "СТАНі" запевняють, що вони вийшли зі складу ще в 2014 році.