Шахраї пропонують туристам в Карпатах орендувати будинки-примари


Напередодні затяжних новорічних свят поліція попереджає: спостерігається сплеск афер з нерухомістю, яка нібито здається для новорічного відпочинку.

Сплативши завдаток, туристи можуть залишитися ні з чим. За останні роки шахрайства з новорічною орендою стали частим явищем — буквально днями відбулося кілька таких випадків. Пильні громадяни самостійно вивели на чисту воду аферистів і не постраждали, пише Gazeta.ua

Афера хоч і примітивна, але може залишити без грошей сотні людей. Одна з мандрівниць, киянка Катерина Громова, розповіла нам, що якщо б не її уважність, то вона, швидше за все, постраждала через звичайний інтернет-оголошення.

"Разом з компанією ми збираємося на відпочинок в Карпати, зараз підшукую приватний будинок в Яремчанському районі Івано-Франківської області, щоб орендувати його, — розповіла виданню Сегодня Карина. — Переглядаючи оголошення на популярному сайті безкоштовних оголошень, я зрозуміла, що фотографії котеджів — це елементарний обман. Через пошукові системи в інтернеті я з'ясувала, що на фотографіях, де зображені нібито карпатські котеджі, насправді приватні будинки, що знаходяться в Білорусі, Росії і навіть у південних країнах. Тобто автори українських оголошень вкрали фото, прикріпили до своїх оголошень і заявляють, мовляв, здається такий гарний будинок в Карпатах. Коли я зателефонувала за кількома оголошення з мене зажадали передоплату (1500-2800 грн). А коли я попросила орендодавця показати будинок друзям, які як раз в цей час перебували в Карпатах, він відмовив".

У поліції підтверджують, що подібні афери — не рідкість.

"Торік у нас було п'ять таких випадків, — розповів нам начальник яремчанської поліції Андрій Хомин. — Шахраї знаходять бездомну людину, у якої є паспорт, платять йому за те, що він сходить в банк і оформить на себе банківську картку, потім забирають її. Розміщують оголошення про здачу будинку і вказують реквізити тієї самої карти".

Однак у цьому році копи готові консультувати всіх бажаючих орендувати в Яремчанському районі житло.

"Кожен, хто планує приїхати відпочивати до нас у район, може зателефонувати в наше відділення поліції хоча б просто для того, щоб уточнити, чи взагалі існує вулиця і будинок, про який йдеться в оголошенні. Черговий або сам проконсультує, або переведе на мене, а я постараюся допомогти з інформацією. Сподіваюся, що такі заходи допоможуть відпочиваючим не стати жертвами шахраїв", — говорить Хомин