Шешори — срібний курорт на Прикарпатті


Кожен куточок нашої великої країни – величний та неповторний. Когось захоплюють безмежні простори степів, хтось любить запах моря, а хтось не уявляє свого життя без гір.

Саме гори поєднали в собі найкраще, що могла подарувати людству природа: зелене море смерекових лісів, безмежні простори духмяних полонин, дзвінку мелодію гірських потічків, а ще відчуття легкості та волі. Такі емоції можуть подарувати кремезні вершини, що підносять до самих хмар, пише karpaty.love.

Є безліч варіантів, куди можна приїхати на відпочинок в гори як всією сім'єю чи цілою компанією, так і «одиноким вовком», що не бажає ділитися ні з ким позитивними враженнями від прогулянки горами. І село Шешори – саме той варіант, який допоможе відпочити наповну. До того ж перевірений не одним поколінням туристів.

Шешори належать до Косівського району, що в Івано-Франківській області. Село протяжністю кілька кілометрів тягнеться вздовж річки Пістинька. Поселення ділиться на чимало так званих районів: Царина, Грабівка, Самбір, Заворіттє, Заріччє Мале і Заріччє Велике, Демні, Вуглєрка, Осередок, Межиброди, Якобівка. До районного центру від Шешор – 12 км. До найближчої залізничної станції у Коломиї – 30 км.

Відпочинок в Шешорах, Карпати

Відпочинок в Карпатах, с. Шешори

Короткі історичні відомості про Шешори

Хоча офіційно вперше Шешори згадані на письмі у 1427 році, достеменно відомо, що задовго до цього періоду на місці сучасного села вже існувало поселення. Місце віддавна тихе та затишне, тому так сильно приваблювало давніх людей селитися тут. А знаряддя праці, знайдені археологами, підтверджують, що люди тут жили ще за кам'яного віку.

Свого часу село не оминула хвиля народного повстання під назвою «опришківський рух». Тут був свій герой Григорій Мозорук з Прокурави, який очолював опришківський загін та «наводив лад» у цих краях.

В 1936 році сталася подія вселенського масштабу: селяни за власні гроші поставили в селі пам'ятник Т. Г. Шевченку. Ім'я Тараса Шевченка тісно пов'язане з місцевою жителькою Ганною Василащук, котра за свої творчі здобутки стала лауреатом державної Шевченківської премії. Прославилася жінка як майстриня численних авторських домотканих рушників. У наш час творчі здобутки майстрині можна побачити в музеї у приміщенні сільської середньої школи. Серед експонатів, окрім рушників, можна побачити килими, вишивки, топірці, трембіти, писанки та інші вироби різнобарвного гуцульського мистецтва. Ліжникарство, ткацтво, різьбярство, музичне мистецтво в селі – своєрідні та неповторні види мистецтва, які вартують уваги кожного гостя.

Відпочинок в Карпатах, с. Шешори

Куротний відпочинок в Шешорах

Культурне життя села

Міжнародний фестиваль етнічної музики і ленд-арту «Шешори» проводився кожного року протягом 2003-2006 років. Серед учасників та гостей були представники з Франції, Словаччини, Чехії, Австрії, Болгарії, Росії, Молдови, і, звичайно ж, з України. З 2007 року фестиваль перенесено до села Воробіївка Немирівського району Вінницької області.

Знаменита на всю Україну та вже народна пісня «Гуцулка Ксеня» народилася саме в Шешорах. З її створенням пов'язана романтична історія. Сільський вчитель Роман Савицький палко закохався в місцеву красуню Ксеню Бурачинську. Серед місцевого населення ходить легенда, яка переповідає, що якось красуню обрали «королевою вечора» і вона роздавала дотепні завдання для присутніх парубків та дівчат. Романові дісталося непросте завдання написати пісню, яка б звучала на устах мешканців усієї Гуцульщини. Так і сталося. Щоправда, пісня стала популярною далеко за межами Гуцульського краю.

Косівський район, відпочинок в селі Шешори

Відпочинок в Шешорах, Косівський район

Відпочинок в Шешорах

Сама природа та клімат сприяють вдалому відпочинку та оздоровленню в Шешорах. Для комфорту кожного туриста різної цінової категорії в селі облаштовано різноманітні туристичні комплекси та бази. Зокрема, турбаза «Сріблясті водоспади», зведена ще у 1968 році, зможе забезпечити достойний сервіс, затишні номери та доступні ціни на проживання та процедури. Санаторій – профілакторій «Шешори» допоможе не тільки укріпити здоров'я, а й омолодитися. Санаторій спеціалізується на лікуванні хвороб периферійної нервової системи, суглобів, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також серцево-суддинних захворювань.

Хто ж відчуває себе достатньо здоровим, але з малим запасом сил, та ті, хто полюбляє домашній затишок, можуть поселитися у приватній садибі. Турботливі господарі піклуватимуться про ваш комфорт, готуватимуть смачну домашню їжу, ознайомлять з гуцульськими традиціями. А ще гостинні власники дадуть відчути себе чи не справжніми вельможами, так тут люблять гостей. Одним словом – це ідеальний відпочинок від буденних турбот та міських бетонних багатоповерхівок.

Ресторан «Аркан» – осередок гуцульської кухні та музики. Вечір проведений в закладі стане чи не головною подією відпочинку, який запам'ятається на все життя. А серед різноманіття запропонованих страв точно знайдеться одна, яка стане вашою улюбленою.

Курортне село Шешори в Карпатах

Карпати, курортне село Шешори

Історія села в архітектурі

Серед архітектурних пам'яток Шешорів можна виділити одну із найстаріших святинь Гуцульщини – церква Горішня. Церква святої Параскеви, збудована в 1874 році, та залишки середньовічного Замчища XVII по XVIII ст. – все це також частина історії, яка творилася в цьому місці. Всі архітектурні споруди, без жодного сумніву, унікальні та заслуговують уваги.

Природні дива села Шишори

Сріблясті водоспади в Шешорах

Серед головних природних атракцій села – Сріблясті водоспади, що утворилися на гірській річці Пістинька. Ці водоспади вважаються одними із найкрасивіших та найбільших серед передгір'я Карпат. Великий та Малий Гуки – зірки Сріблястих водоспадів. Свою назву вони отримали від неймовірного шуму («гуку»), який створює вода. Висота Великого Гуку сягає 5 метрів. Водограй наділений почесним статусом гідрологічної пам'ятки.

Срібні водоспади – три неймовірно красиві водограї висотою до 5-ти метрів. Знаходяться вони нижче за течією. Вражає неймовірна краса водоспадів, в якому вода з тихою плавністю переливається через камінь та виблискує сріблястим світлом на сонці. Через це водоспади й називають Сріблястими.

Влітку річкова вода доволі приємна для купання. А ще місцеві стверджують, що вода в ній молодильна, бо наділена величезною кількістю мінералів, що сприяють омолодженню шкіри. Так це, чи ні, вирішувати вам.

Окремо на водоспади потрібно дивитися взимку. Тоді вода завмирає під впливом лютих морозів та утворює скульптури неймовірних форм. Складаються враження, ніби потрапляєш на виставку химерних льодових фігур, які можуть змінюватися в залежності від погоди. Саме там починаєш розуміти силу та красу матінки-природи.

Карпати, Шешорські водоспади

Водоспади Шешорів, Карпати

Гори – головна особливість села Шешори

Село з усіх боків оточене кремезними вершинами, що створюють затишок та теплий клімат. Серед них можна виділити: г. Пасічний, г. Росохата, Радул, хребет Брусний, г. Кінь, г. Млаки. На захід від поселення розташовані хребти Кошелювка (із г. Лебедин) та Карматура (із г. Скильч), а на сході знаходиться хребет Кам'янистий.

Затишок кам'яним вершинам надають смерекові та букові ліси, які їх оточують. Від цього гірські пейзажі стають привітнішими та затишнішими. Спокійні та просторі мішані ліси вражають гостей своїм спокоєм та затишком. Інколи на шляху подорожуючого зустрічаються рідкісні представники місцевої флори та фауни. Також місцеві ліси славляться своїми лікарськими рослинами, які вилікували не одне покоління гуцулів. Проста прогулянка околицями Шешорів принесе не тільки задоволення, а й масу корисних знань.

с. Шешори, Косівський район

Косівський район, с. Шешори

Урочище Петричила

Державний заповідник, який знаходиться неподалік сіл Шешори та Прокурава. Це екзотичний куточок для кожного відвідувача. Тут безпечно прогулюються дикі тварини, яким тільки й залишається, що спостерігати за приїжджими туристами. Та головна особливість урочища в сірководневому джерелі. Це природна скарбниця корисних компонентів, які необхідні у лікуванні нервової системи та суглобів. Тисячі туристів кожного року відвідують урочище Петричила, залишаючись тут на декілька днів. Для цього тут облаштовані комфортні котеджі та кемпінг. Одним словом, європейський сервіс за українськими цінами.

Урочище Лебедине

Неповторне та унікальне місце за 5 км від села Шешори. Це заповідна зона, на якій розміщена вершина Лебедин та однойменне озеро на висоті 650 м. Неймовірно, але досі не відома точна глибина водойми, за деякими припущеннями вона сягає 20 метрів. З озером пов'язана трагічна історія двох закоханих людей, які втопилися тут, щоб їх ніколи не могли розлучити батьки. Площа заповідної зони – 45 га. Неймовірні враження подарує прогулянка територією Національного парку «Гуцульщина».

Озеро Лебедин в Шешорах

Шешори, озеро Лебедин

Активний відпочинок взимку

Шешори – ідеальний варіант гірськолижного курорту для початківців. На території села діє 800 метровий бугельний витяг. Не потрібно обтяжувати себе спортивним спорядженням в дорозі, його тут можна взяти на прокат. У Національному парку «Гуцульщина» діє цілий гірськолижний комплекс. На вибір пропонується три спуски різної важкості. Найдовший сягає 1,5 км. Кататися на лижах в Шешорах можна до початку квітня.

Як дістатися Шешорів

Існує чимало варіантів подорожі до місця призначення. Перший – з Івано-Франківська до Коломиї автобусом чи поїздом, а там з Коломиї прямісінько до Шешорів. Другий – зі столиці до Коломиї можна доїхати поїздом «Київ – Рахів», дорога займе близько 14-ти годин. Третій – з Чернівців до Косова, а звідти вже до Шешорів.

Який би з варіантів ви не обрали, кожен із них виправдає себе. Шешори – карпатське село, яке залишається в душі та серці з першого відпочинку.