Шість найбільш незвичайних мостів світу


Мости - невід'ємна частина міської інфраструктури, але багато з них є доволі похмурими інженерними спорудами. Існують, однак, й винятки, коли архітектурна конструкція не тільки виконує свою функцію, але й тішить погляд естета.

Головне завдання мосту - доставити мандрівника з пункту А в пункт Б. Але деякі з них, як наприклад, міст Ракотц у крихітному німецькому селищі Кромлау, стають невід'ємною частиною ландшафту, пише BBC Culture.

У пошуках найкрасивіших і оригінальніших мостів світу ми звернулись до користувачів сайту Quora.com. і обрали декілька споруд, які вирізняються красою та архітектурною винахідливістю, а також чудово гармонують з навколишнім середовищем.

МалайзіяКопирайт изображенияOLAF LOOSE/GETTY

Для підвісного мосту на горі Гунунг Мат Синканг у Малайзії архітектору Маюру Каная довелося розробити спеціальне кріплення. Викривлена конструкція 125 метрів завдовжки розташована на висоті 600 метрів над ущелиною, за що отримала назву "Небесний міст".

"Споруда здається природним продовженням густого пологу лісу, - зазначає Каная. - Це чудовий приклад дбайливого ставлення до навколишнього середовища".

ІндіяКопирайт изображенияAMOS CHAPPLE/GETTY

Замість цегли, бетону або дерев'яних дощок, мешканці села Черапунджі в індійському штаті Мегхалая будують мости з коріння дерев.

Черапунджі вважають одним із найбільш вологих місць на планеті. Жителі племені кхасі, які мешкають тут, здавна приручили коріння фікуса, скеровуючи його в певному напрямку за допомогою бамбукових стійок.

Деякі з таких мостів досягають понад 30 метрів у довжину і можуть витримати вагу 50 людей.

НідерландиКопирайт изображенияCC TIMTOM.CH

Мости зазвичай перекинуті над водою, але переправа через річку поблизу голландського селища Гальстерен влаштована навпаки.

Стіни споруди виконують роль греблі, яка перешкоджає руху води. А вся конструкція ідеально зливається з краєвидом - побачити міст з відстані практично неможливо.

ЛондонКопирайт изображенияPHOTOFUSION/UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGE

Замість звичайного розвідного мосту, над каналом Гранд-Юніон у Лондоні побудували міст розкладний.

Конструкція 12 метрів завдовжки згортається в один бік, щоб пропустити човни в Паддінгтонському басейні.

Облямовані сталлю дерев'яні секції згортаються так, що обидва кінця моста з'єднуються, утворюючи восьмикутник.

Щоп'ятниці опівдні міст виконує свої акробатичні вправи для захоплених глядачів.

ЄменКопирайт изображенияALFIO CIOFFI/GETTY

Кам'яні мости є пристрастю інженера-механіка Ахіллеаса Вортселаса. "Жоден сучасний міст не може зрівнятися з витонченістю традиційних аркових конструкцій", - зазначає він.

"Вони відбивають завзятість людства, з якою воно долає будь-які фізичні перешкоди, навіть не маючи потрібних технічних засобів".

Міст Шахара в Ємені є чудовим свідченням цього.