Шкільні комп’ютери у Калуші можуть забрати за несплату


Стало відомо, що через несплату із калуських шкіл можуть набрати нові комп’ютери вартістю 0,8 млн. гривень, поінформувала "Вікна" журналіст СТБ Юлія Струк.

На думку освітян, якщо комп’ютери вилучать, то це стане суттєвою перешкодою для навчального процесу.

Як відомо, цього року у загальноосвітніх школах збільшується кількість годин, відведених для вивчення інформатики. Зокрема, у другому класі ввели предмет «Сходинки до інформатики», а інформатику — у 5-х класах.

Крім того, предмет вивчатимуть у 9-х, 10-х, 11 класах. При такому суттєвому збільшенні уроків назріла потреба у додаткових комп’ютерах для шкіл. І, якщо з обласного бюджету на закупівлю комп’ютерів для шкіл Прикарпаття було виділено 500 тис. гривень, то Калуш цьогоріч закупив комп’ютерів на 1,2 млн. гривень.

— Ми замовили 8 навчально-комп’ютерних комплексів на загальну суму 1 230,5 тис. гривень. Загалом це — 93 комп’ютери. Міська рада винайшов кошти, і ми вчасно проведено конкурсні торги із закупівлі комп’ютерів для навчальних закладів міста. На сьогоднішній день проплачено через казначейство 450 тис. гривень. Усі решта платіжні доручення перебувають у казначействі. Комп’ютери були завезені 3 вересня. Впродовж 10-и днів ми зобов’язані, за умовами договору, провести платіжки, які до сьогоднішнього дня не проведені. Якщо вчасно через казначейство не пройдуть платіжні доручення, фірма, яка виграла конкурсні торги, представить нам претензію, і таким чином, ми такої можливості повністю забезпечити виконання навчальних планів та програм., — сказала журналістам заступник начальника управління освіти Калуської міської ради Леся Кобзан.

На думку освітян, якщо комп’ютери вилучать, то це стане суттєвою перешкодою для навчального процесу.  У ЗОШ №3 завезли великий комп’ютерно-навчальний комплекс: 16 комп’ютерів. Ще 11 комп’ютерів школа мала вже раніше. Тож, два повчально-комп’ютерні комплекс наразі забезпечують потреби учнів. Як зазначив директор ЗОШ №3 Михайло Коротич, цього року школа має рекордних 30 годин інформатики у тиждень.

— Як член бюджетної комісії Калуської міської ради, знаю, що у місті кошти на придбання комп’ютерів були винайдені, і, відповідно, було замовлено згідно із конкурсними торгами, комп’ютери не тільки на школу №3, а й на інші школи. Але, на жаль, ситуація у державі зараз така, що казначейство затримує проплату грошей. І вже пройшло 1,5 місяця від того, як ми отримали комп’ютери, і можлива така ситуація, що у нас ці комп’ютери просто заберуть. Як надалі ми виконуватимемо програму, я не знаю, оскільки той комп’ютерний клас, який у нас є, 11 комп’ютерів — на школу,  в якій — більше 1000 учнів, не забезпечить виконання Державного стандарту. Та й мало того, ті комп’ютери, що у нас були до цього року, уже є морально застарілі, бо їм уже — сьомий рік, — каже директор ЗОШ №3 Михайло Коротич.

Старшокласники школи кажуть, що до нових комп’ютерів — звикли. І, якщо досі для виконання завдань доводилося чекати у черзі до комп’ютера, то наразі вони мають достатньо часу, щоб виконати всі завдання.

Як зазначив у коментарі ”Вікнам” міський голова Ігор Насалик, через блокування платежів місто не може закупити ангіограф.