Шнобелівська премія 2016: найсмішніші лауреати


22 вересня в Гарварді відбулася 26-та церемонія вручення нагород “За сумнівні досягнення в науці”, що є пародією на знамениту Нобелівську премію.

Так звана Шнобелівська премія (Ig Nobel Prize) була заснована з 1991 року,  вручається за наукові досягнення, які “спочатку викликають сміх, а потім змушують замислитися“.

Лауреат Шнобелівської премії з фізики. Найбезглуздіше відкриття в галузі фізики цього року –  ґедзі ніколи не сідають на білих коней через особливості свого зору і будову очей.  Крім того, цього ж року ті самі молоді вчені встановили, що темні надгробки на кладовищах дуже привабливі для бабок. Комахи сприймають їх як воду. Премії за ці дослідження отримали вчені зі Швеції, Швейцарії, Угорщини та Іспанії.

 Лауреати з біології. Чоловік-козел Том Твейтс розділив свого “Шнобеля” з біології з іще одним британцем Чарльзом Фостером, який також експериментував із життям із перспективи тварин. Тут явно простежується національна тенденція. Пан Твейтс визнав, що спершу намагався втекти від стресу сучасного життя, але згодом це перетворилося на захоплення. Він цілий рік вивчав свій задум, а тоді переконав експерта із протезування Салфордського університету  Ґлина Гіта змайструвати йому козлячі ноги. А Чарльз Фостер  жив як борсук, видра, олень і лисиця.

160923131100_goatman_640x360_timbowditch_nocredit

Лауреат премії з літератури. Це швед Фредрік Щеберг, відомий ентомолог. Він видав книгу “Шлях колекціонера мух”. Про що ця книга? В принципі, зрозуміло з назви. У трьох томах описані способи ловлі цих комах.

Лауреати Шнобелівської премії Миру. Важливу роботу провели фахівці зі США та Канади (Гордон Пеннікук, Джеймс Аллан Чейні, Натаніел Барр, Дерек Колер і Джонатан Фьюглсенг), які написали фундаментальну працю “Про сприйняття і виявлення псевдофундаментальної ахінеї”. За що заслужено отримали премію Миру.

Премія з психології. Евелін Дебей і колеги, які запитали тисячу брехунів, як часто вони брешуть, і потім вирішували, вірити їм чи ні. Вчені довели, що користувачі соцмереж, які пишуть глибокодумні цитати, і любителі хитромудрих статусів володіють низьким рівнем інтелекту. Розумний статус у соціальних мережах – не показник високого інтелекту. Як виявилося, наймайстернішими брехунами є молодь. Найчастіше говорять неправду підлітки. А ще вони частіше за інших вірять в теорії змови і паранормальні явища.

Премія за сприйняття – Ацукі Хігашіяма і Кохеі Адачі за дослідження того, чи все має інакший вигляд,  якщо дивитися на предмети між ніг, нахилившись вперед. Цікавий експеримент провели японські вчені, запропонувавши групі випробовуваних оцінити відстань до мішеней у нормальному положенні тіла і в незручній позі.  Якщо дивитися між ніг, все має трохи інакший вигляд. Після такого дослідження з’ясувалося, що, якщо дивитися на предмет між ніг, він здається ближче.

pic_82dc1f066e17825fc37aaf161e12cfc8

Премія з медицини. Крістоф Гельмшен і колеги, які відкрили, що, коли вам свербить у лівій частині тіла, то полегшення настане, якщо подивитися в дзеркало і почухати праву частину тіла (і навпаки). Наукове відкриття в галузі медицини неврологів із Німеччини легко можна перевірити на практиці.

muzhchina_s_zerkalom

 

 Лауреати-хіміки –  Автомобільний концерн Volkswagen

Компанії присудили премію з хімії за те, як майстерно вона підтасовувала результати перевірок вихлопних газів. Компанія знайшла спосіб обману тестів, що визначають вміст окису азоту в вихлопних газах автомобіля.

Номінанти в області економіки. Марк Евіс із колегами за оцінку “індивідуальності каменів”  з погляду продажів і маркетингу. Новозеландським вченим вдалося наочно довести неспроможність популярної маркетингової теорії Дженніфер Аакер про те, що споживачі наділяють популярні торгові бренди людськими якостями. Експеримент був проведений на каменях. Попри те, що камені ніяк не пов’язані з будь-яким брендом, кожен ыз них має яскраву індивідуальність. Тому до сучасних методів оцінки ринкових концепцій слід ставитися критично.

Премія в сфері розмноження. Покійний Ахмед Шафік, який досліджував наслідки носіння штанців із поліестру, бавовни та вовни на статеве життя пацюків. Контрацептиви для щурів, або Щурі в трусах не розмножуються! Ще одне “сумнівне” наукове досягнення. В процесі експерименту гризунам одягли труси з поліестру, бавовни, вовни і суміші тканин. Через шість місяців труси зняли, і виявилося, що щури в поліестрових трусах втратили можливість розмноження. Репродуктивна функція у піддослідних гризунів відновилася лише через півроку після експерименту.