Шпаргалка абітурієнта: Умови вступу до ВНЗ 2015 року


Вступна кампанія 2015 року розпочинається 10 липня. Із цього дня вищі навчальні заклади України починають приймати від абітурієнтів документи для вступу.

“Вісті Калущини” проштудіювали накази, умови, порядки та інші нормативні документи і підготували вступникам невелику пам’ятку.

Хто вступатиме із сертифікатом ЗНО, а хто складатиме вступні екзамени?

Згідно з Умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладів у 2015 році, сертифікати ЗНО необхідні випускникам, які мають повну середню освіту і вступають на навчання до вишів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра. Вступні екзамени складатимуть абітурієнти, які мають диплом молодшого спеціаліста і вступають до вишу на бакалавра за спорідненим напрямом підготовки. 

Кілька фактів про документи для вступу

1. Вступники, згідно Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році № 1172 від 15 жовтня 2014 року,  подають заяву про участь у конкурсному відборі до Університету в паперовій або в електронній формі. Заява в паперовій формі подається вступником особисто до приймальної комісії університету. У заяві вступники вказують спеціальність, факультет, спеціалізацію, нозологію, профіль, мову тощо та форму навчання.

Факт кожного подання заяви в паперовому вигляді (із зазначенням того, оригінали чи копії документів додані до заяви) реєструється уповноваженою особою приймальної комісії у Єдиній базі безпосередньо під час прийняття заяви. Приймальна комісія кожного університету перевіряє в Єдиній базі перелік заяв вступника, поданих до інших навчальних закладів.

2. До приймальних комісій вищих навчальних закладів необхідно подати:

- Сертифікат зовнішнього оцінювання, який було видано кожному абітурієнту під час реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання-2015 та в якому є відмітки про проходження тестування (“мокра” печатка та підпис відповідальної особи); 

- Інформаційну картку з результатами зовнішнього оцінювання з кожного предмета, яку необхідно власноруч роздрукувати з персональної сторінки учасника зовнішнього оцінювання. На інформаційні картки не ставляться додаткові печатки, підписи тощо. 

3. З метою недопущення фактів підробки сертифікатів та інформаційних карток Український центр оцінювання якості освіти надаватиме доступ приймальним комісіям вищих навчальних закладів до бази даних результатів проходження абітурієнтами зовнішнього оцінювання. Письмове підтвердження Українським центром оцінювання якості освіти невідповідності сертифіката є підставою для відмови в участі у конкурсі та зарахуванні на навчання (анулювання наказу про зарахування).

4. До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає: копію документа, що посвідчує особу та громадянство;  документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього (або нотаріально завірену копію); 6 кольорових фотокарток розміром 3х4 см; теки на зав’язках, конверти та ін. 

Інші документи або їх копії подаються вступником, якщо це викликано особливими умовами зарахування за відповідними напрямами підготовки (спеціальностями), установленими законодавством. 

Усі копії документів засвідчуються за оригіналами приймальною комісією вищого навчального закладу, до якого вони подаються, або в установленому законодавством порядку. Копії документів без пред’явлення оригіналів не приймаються.

5. Заяви в електронному вигляді мають право подати вступники, які бажають взяти участь у конкурсному відборі на основі атестата про повну загальну середню освіту, сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2015 року з конкурсних предметів, визначених Правилами прийому. Заява в електронній формі подається шляхом заповнення вступником електронної форми в режимі он-лайн та розглядається приймальною комісією обраного університету згідно з Порядком подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України. 

Пріоритет заяв

У 2015 році, як і в попередні, можна вступити максимум до 5 вищих навчальних закладів і не більше ніж на 3 напрями підготовки в кожному з них. Тобто всього вступник може подати 15 заяв, на кожній із яких потрібно буде зазначити пріоритетність (1-15). Заява з пріоритетом 1 — спеціальність, на якій абітурієнт хоче навчатися найбільше. Пріоритетність, визначена вступником в заяві про участь у конкурсі, не може бути змінена протягом вступної кампанії. 

Зарахування за пріоритетами заяв

Якщо вступник рекомендується до зарахування на навчання відповідно до 1-го власно обраного пріоритету, він втрачає право участі в подальшому конкурсі за наступними пріоритетами. Якщо вступник рекомендується до зарахування на навчання відповідно до 2-го власно обраного пріоритету, він втрачає право участі в подальшому конкурсному відборі за наступним пріоритетом, при цьому зберігається його право участі в конкурсі за першим. Тобто зараховуються спочатку заяви з найвищим пріоритетом, а всі наступні анульовуються. Усіх зарахують в одну хвилю. Вступники, яким анульована рекомендація до зарахування на бюджетні місця, не втрачають права участі в конкурсі на місця, що фінансуються за кошти фізичних і юридичних осіб.

Як визначатимуть конкурсний бал?

Конкурсний бал — сума балів вступника за: бали кожного сертифіката ЗНО; середній бал атестата; бал за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення), помножені на вагові коефіцієнти, сума яких дорівнює одиниці. Коефіцієнти визначає конкретний виш у своїх правилах вступу. Згідно з Умовами прийому, вагові коефіцієнти повинні становити: для сертифікатів ЗНО — не менше 20% (min 0,2); для середнього бала атестата — не більше 10% (max 0,1); для результатів конкурсу розумових і фізичних здібностей — не більше 25% (max 0,25); за призове місце на IV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових предметів чи III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України — не більше 5% (max 0,05); за успішне закінчення підготовчих курсів вишу, для вступу до цього вищого навчального закладу на природничо-математичні спеціальності — не більше 5% (max 0,05).

Зарахування поза конкурсом

Поза конкурсом зараховуються: особи, яким відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” надане таке право; інваліди I, II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (обраною спеціальністю), відповідно до Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”; особи, яким відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” надане таке право; особи, яким відповідно до Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” надане таке право; члени збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, перелік яких визначений центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки; чемпіони і призери Олімпійських і Паралімпійських ігор — за спеціальностями в галузі фізичної культури та спорту.

Кількість місць для осіб, яких зараховують поза конкурсом, встановлюється приймальною комісією ВНЗ і не повинна бути більше 20 відсотків від обсягу державного замовлення з кожної спеціальності, доведеного вищому навчальному закладу, але не менше одного місця. Зарахування цих осіб відбувається за конкурсом відповідно до конкурсного бала вступника. Не допускається вступ поза конкурсом для здобуття ступеня магістра.

Особи, які мають право на позаконкурсний вступ, можуть вступати до будь-якого вищого навчального закладу, як і раніше. Але вони повинні відразу подавати у приймальну комісію оригінали документів. Абітурієнти отримують пільги лише на спеціальності, куди подають оригінали документів. Кожний вищий навчальний заклад має право на свій розсуд встановлювати квоти для пільговиків (і погоджувати цифру у Міністерстві). Мінімальна квота — не більше 25 відсотків від обсягу держзамовлення, проте не менше 1 місця.

Право на першочергове зарахування

Право на першочергове зарахування до вищих навчальних закладів мають: особи, яким відповідно до Закону України “Про охорону дитинства” надане таке право; особи, яким відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” надане таке право при вступі до вищих військових навчальних закладів; особи, яким відповідно до Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” надане таке право; особи, яким відповідно до Указу Президента України від 21 лютого 2002 року № 157 “Про додаткові заходи щодо посилення турботи про захисників Вітчизни, їх правового і соціального захисту, поліпшення військово-патріотичного виховання молоді” надане таке право; вступники, яким це право визначено правилами прийому до вищого навчального закладу.

Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання

Прийом заяв та документів у паперовій або електронній формі від вступників розпочинається 10 липня. 

Прийом заяв у паперовій або електронній формі від вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти закінчується о 18.00 31 липня. Прийом заяв та документів від осіб, які вступають на основі повної загальної середньої освіти і складають вступні екзамени у вищих навчальних закладах чи проходять співбесіду, закінчується о 18.00 24 липня. Співбесіди та вступні екзамени проводяться з 25 до 31 липня.  Прийом заяв та документів від осіб, які для вступу на навчання мають проходити творчі конкурси у вищих навчальних закладах, закінчується 24 липня. Творчі конкурси проводяться у кілька сесій з 21 до 31 липня.

Прийом заяв та документів від осіб, які вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на основі базової середньої освіти, закінчується 24 липня. Вступні екзамени проводяться з 25 до 31 липня..

Рейтинговий список вступників, які вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста та ступеня бакалавра, із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення оприлюднюється не пізніше 12.00 години 2 серпня. До 18.00 5 серпня вступники повинні виконувати всі вимоги для зарахування (подати оригінали документів, підписати електронну заяву тощо). Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00 години 7 серпня.

Зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти відбувається: за державним замовленням не пізніше 12.00 години 10 серпня; за кошти фізичних та юридичних осіб не пізніше 14 серпня.