Сім порад для прикарпатських вступників


Незабаром вступна кампанія, а ви розгубились і не знаєте, як діяти? Тоді цей матеріал для вас. Тут ви знайдете поради від тогорічної абітурієнтки, як же вступити до омріяного закладу вищої освіти.

ЗНО позаду... Можна попрощатись з недоспаними ночами, валер’янкою, панічним страхом. Нарешті довгоочікуваний відпочинок. Здається, що можна з полегшенням видихнути і насолоджуватись життям. Але насправді найважливіший крок абітурієнтів попереду. Адже з 2 липня стартувала вступна кампанія 2018, пише Західний кур'єр.

Зробивши невеличке опитування серед цьогорічних випускників школи, можна зрозуміти, що багато з них ще не визначились з вибором майбутньої професії.

Катерина, випускниця загальноосвітньої школи: «Мені багато що подобається. Знаю тільки, що технічні науки – то не моє. То може, піду на філологію. А може, на міжнародні відносини. Не знаю ще. Боюсь помилитись».

Олексій, випускник школи-гімназії: «Я вчився в математичному класі. Алгебри, геометрії було стільки, що інколи мозок кипів. Тому точно знаю, що не піду туди, де профільні ці предмети. Хотілось би вступити на державне, але якщо результати ЗНО будуть невтішні, то тоді хіба що на непопулярні спеціальності».

Ірина, випускниця школи-ліцею: «Усі думки про ЗНО. Я цього року настільки запрограмувала себе скласти його на відмінно, що й часу не мала думати про вибір ВНЗ й спеціальності. Буду відштовхуватись від балів ЗНО».

Отож, як діяти після отримання результатів зовнішнього незалежного тестування? Як уникнути паніки? Як з легкістю стати студентом бажаного закладу вищої освіти? До вашої уваги декілька порад від тогорічної абітурієнтки, а зараз студентки факультету журналістики, яка навчається в омріяному ВНЗ на державному замовленні.

1.    Отримавши результати, сядьте і спокійно подумайте. Якщо бали високі, то можете сміло подавати заяву до того закладу вищої освіти, який для вас є найкращим варіантом. Якщо ж бали не настільки високі, як того хотілось би вам, то зважте всі «за» та «проти», особливо фінансові можливості. Та не поспішайте одразу розчаровуватись. Якщо бали доволі низькі, а на контрактне замовлення немає коштів, то моя вам порада: не подавайте заяву в перші три дні. Зачекайте доки це зроблять інші абітурієнти. Опісля порівнюючи свої бали з іншими, подайте на ті, де невеликий конкурсний бал. Але й не робіть це в останній день, адже доволі часто таким правилом керуються й інші вступники, й сервер просто може не витримати подання великої кількості заяв одночасно.

2.    Коли будете обирати майбутню професію, враховуйте свої здібності. Обмірковуйте, чого ж ви очікуєте від неї. Чи великих гонорарів, чи визнання, чи чогось зовсім іншого. До речі, вибирайте професію так, щоб вона була актуальна в майбутньому. Звісно ж, зважайте на ринок праці.

3.    Пам’ятайте, що у вас є право подавати заяву на вступ до декількох університетів. Цього року це 7 заяв на 4 спеціальності. Скористайтесь цим, адже завдяки цьому зростає ваш шанс на успішний вступ.

4.    Не забувайте, що пріоритетність багато що вирішує. Тобто ви не можете у хаотичному порядку вибирати університет, адже якщо вам вистачить балів, щоб пройти на державне замовлення по 1 пріоритету, то до інших ви зможете вступити тільки на контрактну форму навчання. Поставтесь до цього кроку з відповідальністю. Порадьтесь з батьками, але вирішуйте самі.

5.    Кожного дня оновлюйте стрічку освітніх сайтів (офіційний сайт ЗНО, сторінки Міністерства освіти і науки, університетів). Шукайте там нову, цікаву та корисну інформацію. А вона там, й справді, є.
6.    Якщо у вас є відповідні пільги, то не соромтесь використовувати їх. Насамперед до пільгових категорій входять сироти, інваліди та діти учасників бойових дій – такі абітурієнти проходять до вишів поза конкурсом. Окрім того, до конкурсного балу також входять бали за особливі успіхи та/або за успішне закінчення підготовчих курсів вишу для вступу до нього.

7.    Очікуючи того бажаного «рекомендовано до зарахування», не варто заходити кожного дня у свій електронний кабінет та оновлювати списки на сервісі пошуку абітурієнтів. Вистачить це робити один раз у два-три дні. Не втрачайте нервові клітини, адже вони довго відновлюються.