Скільки злочинів минулоріч вчинили прикарпатські підлітки


З одного боку, на Прикарпатті рівень «дитячої» злочинності не зростає у порівнянні з попередніми роками. Водночас це не має бути приводом до зменшення зусиль працівників поліції щодо протидії вчиненню неповнолітніми правопорушень.

Зокрема кримінальних злочинів упродовж 2017 року на території Івано-Франківської області дітьми або за їх участю було скоєно 137. Як свідчить аналіз, понад дві третини з них мають майновий характер.

"Торік юні правопорушники вчинили 88 крадіжок, 8 грабежів, 3 шахрайства. Крім того, на «рахунку» неповнолітніх 2 факти заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, 1 вбивство, 3 незаконних заволодіння транспортними засобами, 6 хуліганств, а також 4 наркозлочини", - повідомила начальник сектору ювенальної превенції УПД ГУНП в області Алла Бойчук. 

Варто зазначити, що практично кожне п’яте кримінальне правопорушення торік було скоєне дітьми спільно з дорослими організаторами, а кожне шосте – підлітками, які раніше вже вчиняли злочини. Загалом за минулий рік кримінальнокарними діями «відзначилися» 103 неповнолітніх.

"Основні причини, які сприяють злочинності серед неповнолітніх, як правило мають коріння в сімейному середовищі. Зокрема, нерідко виявляється, що у юного правопорушника немає батька чи матері або ж батьки тривалий час перебувають на роботі за кордоном. До вчинення злочинів дітей часом підштовхує скрутне матеріальне становище сім’ї. Хоча дедалі частіше трапляються випадки, коли в поле зору правоохоронців за скоєння кримінальних правопорушень потрапляють підлітки із цілком, здавалося б, благополучних і заможних родин. Тут передумовою протиправних вчинків дітей зазвичай стає неналежне їх виховання батьками. Не малу вагу має й негативний вплив середовища, у якому діти проводять дозвілля, а також незайнятість молоді в позаурочний час", - пояснює Бойчук.