Скрипничук: Облрада не прийматиме рішень про об'єднання громад без доброї волі прикарпатців


Голова Івано-Франківської облради Василь Скрипничук провів вже традиційну прес-конференцію для ЗМІ, присвячену підсумкам роботи за останній місяць.

Зайшла мова й про добровільне об'єднання територіальних громад. Василь Скрипничук зазначив, що обласна рада не заперечує проти об'єднання, інформує Бліц-Інфо.

"І якщо буде така добра воля прикарпатців, то звичайно обласна рада прийме відповідне рішення. І ніхто не заперечувати не буде. Тож хотів би звернутися до окремих сільських голів, хай би вони на рівному місці не нагнітали ситуацію. Бо ні голова обласної ради, ні його заступники самостійно ніякого паперу про об'єднання підписувати не будуть. Але взагалі, все об'єднання залежить від кількох чинників. Компетентність і авторитет обласної державної абміністрації - наскільки їх послухає територіальна громада, наскільки й буде об'єднання. Друге - воля самих територальних громад шляхом громадського обговорення або ж "проведенням місцевого референдуму", -  зачитав очільник облради.

Тож Скрипничук зазначив, що Закон про об'єднання громад має багато недоліків та прогалин.

 "Я не розумію, як наші народні депутати могли прийняти закон, що не відповідає чинному законодавству. Оскільки в Україні сьогодні немає чинного закону про місцеві референдуми. І таких прогалин у законі багато. За логікою, треба було спочатку приймати зміни до Конституції. А тоді вже об'єднувати громади. Але депутати прийняли один закон і то такий, не дуже добрий. Та всі мають розуміти, що процес об'єднання територіальних громад аж ніяк не відбудеться  без доброї волі його величності українського народу", - зазначив голова облради.

Наостанок Василь Скприничук підкреслив, що він не заперечує проти добровільного об'єднання громад.

"На мою думку, цей процес є неминучий. Але знову ж таки - громада повинна бачити плюси об’єднання  - відремонтовані дороги, центри надання адміністративних послуг, регулярний громадський транспорт. Всі опираються на польський досвід. Але в Польщі й досі є самостійні села, бо вони розуміють, що це не робиться в одну мить. В мене немає спротиву проти цього об’єднання. Але це має бути добровільно, а не насильно". - резюмував очільник Івано-Франківської обласної ради.