Скульптурна франкіана Прикарпаття


Недавно сповнилося 160 років від дня народження і Франка. Тож доречно згадати, як вшановано пам’ять великого українця, іменем якого названо наше місто та область.

Життя і творчість І. Франка, як відомо, тісно пов’язані з Прикарпаттям. В області з любов’ю оберігають все, що пов’язане з іменем видатного майстра слова — будинки, де він зупинявся, місця, де відпочивав. Численні пам’ятники, що споруджені в області І. Франкові, є найкращим доказом невмирущої любові жителів краю до свого славного краянина, пише Галичина.

Слід зазначити, що ім’я поета ще за його життя стало дуже популярним на Прикарпатті. Тому й не дивно, що пам’ять про нього жителі краю старались увічнити меморіальними знаками.

Вшановувати пам’ять про І. Франка на Прикарпатті розпочали ще в 20-ті роки ХХ століття. Відзначаючи 10-ті роковини з дня смерті письменника, жителі Коломиї встановили на приміщенні Народного дому (нині Музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття) меморіальну дошку з написом: «Пам’яти івана Франка в десятилітню річницю смерті. Коломийська земля. 1926 рік».

На початку ХХ століття іван Франко, як відомо, часто відпочивав з родиною в селі Криворівні Верховинського району. Тут він написав низку творів, зустрічався з багатьма діячами науки і культури. 8 серпня 1926 року на околиці Криворівні, де часто любив відпочивати письменник, урочисто, під звуки трембіт, було відкрито на скелі меморіальну плиту, виготовлену майстром іваном Марусяком, з написом: «Іванові Франкові — Гуцульщина. 1916—1926 рр.». Пізніше польські окупанти глумилися з народної реліквії. В. Якиб’юкові, в якого проживав у Криворівні І. Франко, з допомогою односельців вдалося перенести плиту до своєї хати і заховати від очей жандармів. Пізніше слід її загубився.

У 1962 році в Криворівні відбулася VII Франківська наукова конференція, учасникам якої жителі села піднесли дорогий подарунок — відтворену за фотографією копію меморіальної плити. Проте цінителів і дослідників творчості письменника цікавила доля оригіналу. Улітку 1969 року під час великої повені на дні одного рову було виявлено фрагмент каменю. Це і була плита 1926 року, яку після реставрації виставили в експозиції Літературно-меморіального музею І. Франка.
Того ж 1926 року пам’ятник письменнику було відкрито також у селі Поточищі на Городенківщині.

Під час перебування на Прикарпатті  І. Франко познайомився з уродженцем села Слободи Коломийського району польським письменником Станіславом Вінцензом. Титанічна літературна і громадська діяльність Каменяра була прикладом для польського співця Карпат. За його ініціативою в 1936 році в Слободі було встановлено пам’ятний знак на честь І. Франка з написом: «Вірую в силу духу», а далі польською мовою: «Пам’яті Івана Франка, сина цієї землі». Виготовили його селяни-каменярі Василь Остап’юк зі Слободи та іван Кузьменко з Печеніжина. У 80-х роках до  130-річчя від дня народження І. Франка згаданий пам’ятний знак реставровано.

Жителі нашого краю брали також активну участь у збиранні коштів на спорудження надмогильного пам’ятника Каменяреві на Личаківському цвинтарі у Львові, відкриття якого відбулося 28 травня 1933 року. Серед представників Прикарпаття, які брали активну участь у відкритті цього постамента, був і видатний письменник-новеліст В. Стефаник.

Багато пам’ятників і меморіальних дощок І. Франкові споруджено на Прикарпатті у післявоєнний період. Зокрема, в 50-ті роки, коли урочисто відзначали 100-річчя від дня народження великого Каменяра, йому було споруджено особливо багато пам’ятників. Напередодні свята, в 1952 році, пам’ятники письменнику відкрили у Криворівні Верховинського і Товмачику Коломийського районів, в 1954-му — в Заболотові Снятинського району та в Калуші, а в ювілейному 1956 році меморіальна франкіана Прикарпаття поповнилась пам’ятниками поету в Ясенові Пільному Городенківського, Лолині Долинського, Черчі Рогатинського районів та в містах Косові і Рогатині.
Крім того, в 1953 році в с. Криворівні Верховинського району в хаті В. Якиб’юка, де неодноразово зупинявся на відпочинок І. Франко, було відкрито Літературно-меморіальний музей поета та меморіальну дошку на його честь, а в ювілейному 1956 році меморіальна дошка поету з’явилась на приміщенні будинку міської ратуші в Коломиї, де письменник перебував кілька днів під арештом у червні 1880 р.
В наступні роки в низці населених пунктів області було споруджено нові пам’ятники  І. Франку. Це стосується, зокрема, сіл іваниківки Богородчанського, Підгірок Калуського, Рудої і Чесників Рогатинського, Белелуї і Красноставців Снятинського, Саджавки Надвірнянського районів, а також селищ Делятина Надвірнянського та Яблунова Косівського районів.

Восени 1962 року, коли жителі обласного центру відзначали 300-річчя заснування міста, уряд республіки прийняв рішення перейменувати Станіславів на Івано-Франківськ і відповідно область — на Івано-Франківську.

У 1964 році величний пам’ятник Каменяреві було відкрито перед університетом у Львові. В урочистостях з нагоди його відкриття взяла участь і делегація з Івано-Франківщини.
1978 року було проведено реконструкцію пам’ятника поету і встановлено його у сквері на вулиці І. Франка в обласному центрі.

У 1979 році в с. Нижньому Березові Косівського району біля хати Кирила Геника, в якого наприкінці ХIХ ст. гостював І. Франко, встановлено меморіальний пам’ятний знак з барельєфом письменника.

За останні роки прикарпатська скульптурна франкіана поповнилася новими пам’ятниками і меморіальними дошками. За цей час, зокрема, встановлено меморіальні дошки  І. Франкові в Калуші, а також в Яворові, Кутах, Старих Кутах і Яблунові Косівського району та в Івано-Франківську. А пам’ятники Каменяреві з’явились у 1988 році в Болехові, в 
1992-му — в Корничі Коломийського та іллінцях Снятинського районів, в 1993-му — в Дорогові та Яблунові Галицького, в 1994-му — в Помонятах Рогатинського районів, в 1995-му — в м. івано-Франківську. А недавно величний пам’ятник І. Франкові споруджено в центрі Коломиї.

У 1981 році було відкрито музей письменника в Лолині Долинського району, де І. Франко неодноразово бував, відвідуючи свою наречену Ольгу Рошкевич. Музей письменникові відкрито також у селі Підгірках біля Калуша, де він неодноразово гостював у свого брата.
Загалом на території Прикарпаття, за підрахунками краєзнавців, нині налічується понад 50 пам’ятників і пам’ятних знаків великому Каменяреві.

В області ім’ям І. Франка названо обласний музично-драматичний театр, низку бібліотек, шкіл та вулиць.