Смертельний маршрут "Ірми": Барбуда знищена на 90%, на черзі Куба


У США очікують на стихію в суботу-неділю.

Одразу три урагани тероризують Карибський басейн, особливо лютим є буревій "Ірма". Він уже вдарив по кількох островах і забрав 10 людських життів, ідеться в сюжеті ТСН.16:45.

Вулиці на острові Барбуда майже зникли під шаром води та уламків, там уже немає світла і зв'язку. "Машини літали над головами. Люди буквально прив'язували себе до чого могли мотузками. Стелю зірвало, ми сиділи в туалеті, і нас наче всмоктувало вгору", - розповідають очевидці про пережите. На острові знищено 90% споруд, загинула 2-річна дитина, серед зниклих безвісти є дві сестри, британські громадянки, та колишня королева краси Барбуди. "Те, що я побачив, було жахливо! Руйнування на Барбуді безпрецедентні!", - завив прем'єр-міністр Антігуа і Барбуди Гастон Браун.

Вщент зруйнований французько-голандський островів Сен-Мартен, де вже нарахували 9 жертв та десятки поранених. Не оминула стихія сусіднього острова Сен-Бартелемі – улюблене місце російського олігарха Абрамовича, де розташована його вілла. Іншого знаменитого мільярдера, британця Ричарда Бренсона, "Ірма" загнала до винового льоху - саме там він із близькими перечікував стихію. Райський острів Некер, на якому в бізнесмена гостював навіть Барак Обама, зараз у руїнах – будинки потрощено, однак люди вціліли.

Пуерто-Рико на цьому тлі відбулося легким переляком, однак майже мільйон людей там тепер сидить без світла. Лікарні працюють на генераторах, і медики з острахом чекають, що можуть з'явитися жертви. Без питної води лишилися 50 тисяч людей. Герой соціальних мереж – американський пасажирський літак, який дивом примудрився злетіти, незважаючи на скажений вітер, що заважав брати розгін.

На Кубі "Ірму" чекають за кілька годин, і вже оголосили надзвичайний стан. Жителі східних районів стоять у чергах, щоби запастися водою, їжею та пальним. "Ми намагаємося дістати найпрактичніші речі, які знадобляться, коли зникне електрика. Адже почнуться проблеми, можливо, газ і вода будуть відрізані. Так, я трохи налякана", - визнає одна з місцевих мешканок.

"Ірма" ще не пройшла і половини свого руйнівного шляху, а навколо формуються ще аж два урагани – "Катя" та "Хосе". Це трапляється в регіоні вперше за останні сім років. Три мільйони людей можуть постраждати через них в одному лише Гаїті, але звідти, як і з багатьох інших районів, евакуйовуватися не квапляться – одні бояться мародерів, інші просто не хочуть. "А мені нікуди йти. Залишуся тут. Житиму чи помру, хай Бог там вирішує", - кажуть такі люди.

Приватний гольф-клуб "Мар-а-Лаго", що належить президенту Америки Дональду Трампу, 

Ураган "Ірма" може знищити острів мільярдера Бренсона і гольф-клуб Трампа
розташований у Флориді саме на шляху "Ірми". Туди шторм дійде на вихідних, тим часом на дорогах штату кілометрові тромби, бо люди тікають з узбережжя. Навіть сам Трамп згадав, що в нього є офіційна резиденція у Кемп Девіді, у безпечному Меріленді неподалік Білого дому, і запрошує туди весь уряд на вихідні – стежити за тим, що залишиться від гольф-клубу і Флориди.