Сміття – до порядку. У Франківську поставлять 240 нових сміттєвих контейнерів


У Франківську почали встановлювати нові сміттєві контейнери для приватного сектору. Ще 240 контейнерів нових вже чекають – їх розставлять на сміттєвих майданчиках міста. А до кінця року закінчать і перший підземний – на Грушевського.

Заступник директора «АТП-0928» Ірина Ружицька розповідає, що нині вже завезли контейнери для приватного сектору в Опришівцях, території по вулиці Українських декабристів – Сєченова та на Чукалівці, пише Репортер

«Коли збираємо сміття у приватному секторі, люди виставляють його вранці у мішках чи кульках, – говорить Ружицька. – Поки наша машина його збере, вуличні собаки розривають це все і сміття просто валяється. А тепер кожна приватна садиба матиме свій 120-літровий контейнер, складатиме туди сміття і все буде культурніше».

Такі контейнери людям потрібно просто вивезти до брами того дня, коли їде машина АТП. В Чукалівці минулого четверга сміття вже забирали за цією схемою. Для Опришівців закупили 500 контейнерів, які ще мають роздати людям.

Ірина Ружицька запевняє, що така новація на вартість вивезення сміття не вплинула – контейнери передають у безкоштовне користування. Таку ж програму хочуть запровадити і в Івано-Франківську – в районі вулиць Богдана Хмельницького та Кондукторської.

Загалом «АТП-0928» має забезпечити 120-літровими контейнерами для приватних будинків мікрорайони Позитрон, БАМ і центр міста, а ДП «Автоколона 2222» – мікрорайон Пасічна.

До теми: Карпатський біосферний заповідник перетворили на смітник (ФОТО)

Частину контейнерів у спальних районах замінять за екологічною програмою обласної ради. За гроші обласного бюджету закупили контейнерів на 1,143 млн грн. Їх будуть встановлювати на майданчиках, де контейнери старі та зношені.

Ще 200 придбали вже за гроші міста. Луцьке ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрресурс» поставило за 1,186 млн грн 240 пластикових смітників з кришкою об’ємом 1100 л. Їх теж згодом розставлять на майданчиках міста.

Однак поки що франківці ще не можуть звикнути до нових правил викидання непотребу. З 1 жовтня великогабаритне й будівельне сміття можна вивозити на полігон чи на територію перевізників твердих побутових відходів. Та не всі дотримуються правил, скаржаться в АТП.

«Люди вважають, якщо є контейнерний майданчик, то вони можуть викинути туди все, що зав­годно, – говорить Ірина Ружицька. – Такого більше немає ніде: стоять вікна, двері, унітази, а зверху – ще й листям присипані. А потім самі люди жаліються, що немає порядку».

Натомість таке великогабаритне сміття можна безкоштовно привезти на Максимовича, 11. А звідти його вже вивезуть на переробку чи на полігон. Так, старі дошки від парканів, вікна чи меблі передають тим, хто потребує, але не має можливості купити дрова.

«Ми безкоштовно сортуємо сміття. Окремо – цегла, цемент, окремо – все дерев’яне. І за заявками розвозимо, кому потрібно, в села. Отримали вже чотири такі звернення, люди телефонують і просять привезти», – додає Ружицька.

За словами директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою міста Михайла Смушака, цьогоріч, ймовірно, зроблять і підземний сміттєвий контейнер на вулиці Грушевського. Проект по ньому нині проходить експертизу. Якщо все буде добре, до кінця року зроблять, каже Смушак. А поки що там вже облаштовують модульну громадську вбиральню – проводять світло, воду, каналізацію. Вона обійдеться місту у 880 тис грн.

Давно вже говорять у Франківську і про лінію для сортування сміття. Та поки що на неї лише оголосили тендер. На комплекс для сортування і подрібнення відходів передбачили 12 млн грн. Аукціон має відбутися 24 листопада.

Тим часом треба хоча б навчитися доносити сміття до урн і не кидати будівельні відходи у контейнери. А там, може, й за сортування візьмемося, аби не потонути у відходах.