Сніг — не лише радість


Чи не вперше за тривалий час, відколи редакція запровадила рубрику надзвичайних подій, не почув аж так багато звичних нарікань на владу та комунальників у ситуації з хуртовиною та снігопадом, які накрили область в суботу та неділю, за винятком хіба що непрогорнутих тротуарів.

Навпаки, відзначали оперативність дорожників і рятувальників у допомозі населенню та ліквідації наслідків стихії. інакше кажучи, негода не застала нас аж так зненацька, хоча й, звичайно, завдала збитків, пише Галичина.

Скажімо, під натиском сильного вітру та вагою снігу попадало чимало дерев і в одному випадку це ледь не призвело до трагедії. В інтернеті є інформація про те, що в Івано-Франківську на вул. Військових ветеранів велике дерево впало прямо перед чоловіком, котрий йшов по дорозі. Йому пощастило, бо якраз зупинився пропустити машину, яка їхала назустріч. У таких випадках кажуть — Бог вберіг.

Від повалених дерев потерпіло чимало автомобілістів. Скажімо, в Коломиї під ними опинилися три машини. А загалом лише впродовж доби 13 листопада підрозділи управління ДСНС в області понад 80 разів виїжджали для розрізання повалених дерев та для розчищування гілля з тротуарів, проїзних частин доріг, прибудинкових територій тощо. Найбільше — 71 виїзд здійснено в івано-Франківську. На жаль, є інформація, що вітер і сніг поламали чимало фруктових дерев на присадибних ділянках. 

Друга традиційна біда — це заметені дороги. Хоча їх почали швидко розчищати, та все ж техніка не всюди встигала. Наприклад, у с. Гошеві Долинського району після прощі до монастиря, розташованого на горі, через снігові затори не могли  з’їхати на трасу близько 30 автомобілів. Через обледеніння дорожнього покриття в с. Яблуниці Яремчанської міськради застрягли, утворивши затор, дві вантажівки. Складні дорожні умови призвели до того, що кілька автомобілів, водії яких не впоралися з керуванням, перекинулися в кювет. При цьому є потерпілі. Скажімо, в Богородчанському районі рятувальники вивільнили з мікроавтобуса «Мерседес-Віто» травмованих внаслідок такої аварії водія та пасажира, а в Тисменицькому районі також до лікарні доправили водія вантажівки «Рено», що опинилася в кюветі. Якщо вдатися до загальних цифр, то знову ж таки протягом неділі зі снігових заметів, кюветів, узбіч вивільнено 89 автомобілів, з яких 8 автобусів і 5 автомобілів швидкої допомоги. В тих транспортних засобах перебувало 337 осіб. Варто зазначити, що для допомоги та ліквідації наслідків стихії тільки від УДСНС в області було задіяно 110 одиниць техніки та 356 осіб особового складу. Не забуваймо, що до функцій цієї служби входить ще й гасіння пожеж, яких протягом 12—13 листопада виникло десять. На жаль, не обійшлося без жертв. У результаті пожеж у житлових будинках в Городенківському районі загинув 29-річний чоловік, а в Надвірнянському — однорічна дитина.

Та повернімося до бід, завданих хуртовиною і мокрим снігом. Третя традиційна — обірвані лінії електропередач. За даними управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА, без електропостачання опинилися 47 населених пунктів повністю і ще 75 — частково. З 64 селами області нема телефонного зв’язку. 
Крім жертв вогню у ці дні, є потерпілі і від протилежної стихії — холоду. В Надвірнянському районі із загальним переохолодженням до лікарні доправили 41-річного жителя села Гаврилівки. В Тисменицькому районі в селі Побережжі на дорозі знайшли мертвого 53-річного жителя села Ганнусівки. За попередніми даними, він замерз. А конкретно причину смерті встановить експертиза. 
Усі ці біди — наслідок циклону, котрий, на щастя, недовго затримався на Прикарпатті. Щоправда, тішитися зарано, адже метеорологи обіцяють стрімке похолодання, за різними даними, від 15 до 17 градусів морозу в ніч на середу. А з четверга нібито має настати не менш стрімке потепління. Така різка зміна температур і здоров’ю шкодить, але маємо ще одну небезпеку. Внаслідок снігопаду на дахах будинків з’явилися доволі товсті снігові шапки. При таненні сніг почне спресовуватися і сповзати з дахів. Особливо небезпечне це явище в містах, де є висотні будинки. Траплялися випадки, коли  через падіння глиби снігу з дахів люди не лише зазнавали важких черепно-мозкових травм, а й гинули. Крім того, вже з’явилися й бурульки, які теж становлять небезпеку. Отож прикарпатцям варто дивитися не лише під ноги, а й догори, та намагатися не ходити під будинками.