Собчак: Із точки зору права Крим український


Телеведуча Ксенія Собчак, яка претендує на пост президента Росії, визнає, що Російська Федерація порушила Будапештський меморандум анексією Криму.

На прес-конференції вона відповіла, що Крим з точки зору міжнародного права – українська територія, але варіанту повернення його Україні не запропонувала, пише УП

"Україна – це найважливіший партнер Росії, безумовно. І відновити нормальні, кращі відносини – це, напевно, найголовніше завдання, яке сьогодні стоїть перед Росією, на мій погляд. Це вкрай важливо", – заявила Собчак.

Вона зазначила, що деякі питання "нагадують дитячі ігри: а ось чим доведеш, що ти вітчизняний", – і відповіла:

"З точки зору міжнародного права Крим український. Точка. Далі – давайте розмовляти. Як це буде відбуватися, що буде далі, як буде продовжуватися життя людей, які живуть у Криму? Тому що це важливо: як ось ці люди завтра повернуться в Україну" .

"Там справді величезна кількість "рускіх" людей, які це ("приєднання" Криму до РФ – ред.) дійсно підтримують", – зазначила Собчак.

"Але на конкретне запитання я даю конкретну відповідь: ми порушили наше слово. Ми порушили Будапештський меморандум 1994 року, ми обіцяли – і ми цю обіцянку не виконали. Точка. Далі ми повинні обговорювати. Це велика проблема", – додала вона.

На думку Собчак, потрібно організовувати зустрічі з журналістами, експертами на цю тему.

"Не як політик, а як просто жінка Ксенія Собчак, я можу сказати, що зараз для Росії і України є найважливіше – відновити нашу дружбу за всяку ціну. Крапка", – наголосила новоспечений політик.

Із приводу українських політв'язнів Собчак сказала, що потрібно зібрати всю інформацію про них – і вирішувати проблему.

"У мене нещодавно була зустріч із правозахисниками, з людьми, які займаються цими проблемами. Вже є якісь прізвища, є завдання поставлені. Це велика проблема, якою потрібно займатися", – зазначила вона.

"Я, в тому числі, чекаю це від суспільства. Від українців ми теж чекаємо цих списків. Але також я чекаю від української сторони прізвища російських людей, які перебувають в ув'язненні в Україні. Для моєї кампанії це питання принципове", – заявила Собчак.