Сьогодні розпочався Страсний тиждень: правила і традиції кожного дня


Тиждень, що передує великодній неділі, має кілька назв – Страсний тиждень, Святий тиждень, Білий тиждень. Та всі вони так чи інакше відображають суть майбутніх шести днів, які залишилися до Великодня.

Кожен з шести днів є особливим, зі своїми правилами і традиціями, інформує «112 Україна».

У понеділок, 2 квітня, християни згадують євангельську розповідь про те, як Ісус прокляв дерево смоковниці (інжиру), вкрите зеленим листям, але зовсім безплідне, яке одразу ж усохло на очах у Його супутників.

Це чудо має важливе моральне значення для кожної людини: щомиті людина має  бути готовою до зустрічі з Богом, щоб не стати тоді духовно порожньою і марною.

Цього дня прийнято прибирати будинок: фарбувати, мити, чистити.

За церковними правилами, у Великий понеділок заборонено всілякі чвари, лихослів'я і нечисті помисли. З їжі можна хліб, овочі та фрукти. Але за негласним правилом багато православних проводять цей день у строгому посту, без їжі та води.

Не можна співати і танцювати у Великий понеділок – це гріх.

У вівторок, 3 квітня, християни згадують притчі про друге пришестя Христа, десять дів і про таланти.

У вівторок прийнято закінчувати штопання, прання і прасування одежі. Триває підготовка до свята: готують не тільки одяг, а й вибирають скатертину, якою накриють святковий стіл, і рушник, з яким підуть на Великодню службу.

Цього дня дозволяється їсти гарячу їжу без олії. Також купують продукти для Великодня.

Крім того, вівторок – це день повчань.

У середу, 4 квітня, християни згадують зраду Іуди. Саме в цей день Іуда за 30 срібняків зрадив Спасителя, тим самим вибравши духовну загибель.

У середу закінчують роботи з благоустрою будинку і починають купувати яйця для фарбування на Великдень. За повір'ям, яйця, які купили в цей день, довго не зіпсуються та ідеально забарвляться.

Цього дня прийнято вживати їжу без олії.

Четвер, 5 квітня, у народі знають як Чистий четвер.

Цей день прийнято починати дуже рано. Четвер – день купання. Вважається, що вода цього дня має цілющу силу, а саме купання і молитва допомагають зберегти здоров'я всієї родини впродовж року.

У четвер починають готувати паски. Вважається, що перед замісом тіста необхідно помолитися та очистити душу, інакше паски не приготуються, як треба.

Також цього дня прийнято причащатися, а також класти на стіл хліб та освячену сіль.

Традиційно в четвер прийнято купувати дітям обновки. Однак гроші бажано не давати, оскільки вони нагадують про зраду Іуди.

П'ятниця, 6 квітня. У народі цей день відомий як Страсна п'ятниця.

П'ятниця – найсуворіший передвеликодній день, в який не можна нічого робити по дому, співати, танцювати і слухати музику.

Шануючи пам'ять страждань Христа, заборонене вживання їжі.

Вважається, що «той, хто сміється у п'ятницю, проплаче цілий рік».

Невід'ємною частиною богослужінь у цей день є Плащаниця – плат великого розміру із зображенням тіла Ісуса Христа в труні. Їсти заборонено до її виносу на вечірньому богослужінні. 

За переказами, Йосип з Ариматеї загорнув тіло Ісуса Христа після Його хресних страждань і смерті в Туринську Плащаницю.

Субота, 7 квітня, вважається днем спокою.

У суботу згадують про поховання Ісуса, а також про Його перемогу над смертю в Пеклі та входження в Рай.

Цього дня закінчують фарбувати яйця і збирати великодній кошик.

Увечері проводять Святу літургію, після якої оголошують благу звістку про Воскресіння Христове.

У суботу закінчується Великий піст.