Сьогодні у Києві відбудеться саміт Україна-ЄС


У понеділок, 27 квітня, у Києві в адміністрації президента України відбудеться XVII саміт Україна-ЄС.

Як повідомляє прес-служба Глави держави, о 12:10 відбудеться церемонія зустрічі учасників саміту, а о 14:40 - пленарне засідання саміту Україна-ЄС. Захід транслюватиметься у прямому ефірі Національної телекомпанії України.

Також о 16:15 відбудеться спільна прес-конференція президента України Петра Порошенка, президента Європейської Ради Дональда Туска і президента Європейської Комісії Жан-Клода Юнкера.

Напередодні в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу і Українському суспільному телебаченню президент Європейської Ради заявив, що не очікує від цієї зустрічі високого рівня проривних результатів у відносинах між сторонами.

Натомість, Туск запевнив у своїй відданості якнайскоріше запровадити для українців безвізовий режим з ЄС та виступив чатовим на варті інтересів України.

Водночас Порошенко висловив сподівання отримати під час саміту сигнали на підтримку України та її європейської інтеграції.

Високий представник ЄС з зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні в неділю провела телефонну розмову з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним і повідомила, що не буде брати участь у саміті Україна-ЄС.

"Я висловила свої найщиріші вибачення міністру, що не зможу приєднатися до голови Європейської Ради Дональда Туска та голови Європейської комісії Жан-Клоду Юнкеру на саміті у зв'язку із зобов'язаннями по зустрічі з генсеком ООН Пан Гі Муном за дорученням спеціальної Європейської Ради від 23 квітня", - сказала Високий представник ЄС.

Нагадаємо, 21-22 травня відбудеться Ризький саміт «Східного партнерства», на якому, за словами Туска, можна очікувати на деякі важливі рішення.