Солдати-перевертні: Як старий Станіславів тероризували дезертири


Під кінець Першої світової війни справжнім бичем Станиславова стали солдати-дезертири. Переважно вони продовжували носити мундири, але використовували підроблені документи.

Військові документи в місті перевірялися дуже ретельно,  але дезертири нерідко майстерно їх підробляли або проставляли фальшиві дати. В той час у Станиславові було багато військових, тож дезертири губилися в їхній масі, пише Західний кур'єр.

Щоб якось отримати засоби на прожиття, вони грабували крамниці, влаштовували розбійницькі напади. Нерідко такі «солдати-перевертні» мали при собі зброю, що значно утруднювало затримання їх військовою чи цивільною владою.

В квітні 1918 р. військова поліція Станиславова заарештувала дезертира, місцевого жителя  Генрика Штрера, який вчинив кілька зламів і крадіжок на суму близько 30 тис. корон. В кінці 1917 р. він був членом банди, яка діяла у Східній Галичині та у Чернівцях.

В Станиславові він встиг «відзначитися» в пограбуванні колійової крамниці на вулиці Третього Мая (нині вул. Грушевського). Коли Штрера затримали в Чернівцях, він ще з трьома арештантами втік з потягу, який віз його до Львова. Згодом «осів» у Станиславові,  де й потрапив у руки поліції.