Соло «на трубі»: ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» є «дитям» ПАТ «Івано-Франківськгаз»


Згідно з листом Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, цього року в переліку ліцензіатів з постачання природного газу населенню з’явився новий надавач послуг — ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» і зобов’язав користувачів із 1 липня переукласти угоди на постачання газу, автоматично змінивши їх особові рахунки.

Тож ми вирішили з’ясувати: невже багаторічне монопольне «соло» на газовій трубі «Івано-Франківськгазу» (з лат. «соло» означає «лише один») закінчилося і враз стало дуетом, а новий надавач послуг з постачання природного газу — і справді новий?  

Звісно, появу на ринку газових послуг нової приватної фірми не оминули своєю увагою передусім користувачі газу. Людську цікавість ми спробували узагальнити запитаннями, які надіслали до газети Ярослав Сем’янів та Михайло Гладенький з Івано-Франківська і Ярослав Панчишин з Микитинців Івано-Франківської міськради. Читачів «Галичини» і користувачів газу цікавить: з якою метою створено фірму ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» і чи не зросте через це вартість газу? Чому через ЗМі, а не згідно з чинним законодавством колишній надавач послуг зобов’язує споживачів переукладати договори з іншим надавачем послуг? Чому приватна фірма перебирає на себе монополію з постачання газу для населення обласного центру, якщо всі технічні комунікації для постачання газу створені як державна власність?

Щонайперше поінформуємо читачів, що обидві структури — ПАТ «Івано-Франківськгаз» та ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» в обласному центрі осідають під одним дахом на вулиці Степана Ленкавського, 20. А воно й не дивина, тому що новий надавач послуг із постачання природного газу ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» створений «Івано-Франківськгазом» і є йому підпорядкованою виробничою структурою.

Юрій ПИЛИПІВ, директор ТОВ «Івано-Франківськгаз збут»:
— Згідно з чинним законодавством, зокрема із Законом України «Про засади функціонування ринку природного газу», який відокремлює функції транспортування, розподілу і постачання природного газу, газотранспортне підприємство не може провадити діяльність із постачання природного газу. Таким чином, підприємство, яке здійснює розподіл газу, зокрема «Івано-Франківськгаз», ще з 1 січня цього року не має права його постачати споживачам. Але через запізнення з прийняттям ліцензійних умов для ліцензіатів — постачальників газу НКРЕКП видала ліцензію ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» з 1 липня. Фактично в «Івано-Франківськгазі» відбувся розподіл функцій — транспортування і постачання. Такою є європейські і світові ринкові стандарти, адже можуть бути й різні постачальники газу. А ринок і конкуренція вбивають будь-яку корупційну складову. 

Засновником ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» — гарантованого НКРЕКП і єдиного для населення постачальника газу в Івано-Франківській області, є ПАТ «Івано-Франківськгаз», а його частка, згідно зі статутом товариства, становить 100%. Тож ми є підпорядкованою виробничою структурою «Івано-Франківськгазу» і постачаємо газ для населення за регульованим тарифом, встановленим НКРЕКП. і ми не можемо його змінювати — ні збільшувати, ні зменшувати. У нашому товаристві працює 82 фахівці: по троє у кожному районі області й 17 спеціалістів — на головній дільниці, але всі вони автоматично перейшли з «Івано-Франківськгазу». 

Отже, прикарпатські споживачі можуть бути певні, що створення ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» не призведе до зростання ціни за послуги газопостачання. Є новий постачальник газу, тож необхідно переукласти і договори зі споживачами. У нових рахунках є інформація про нового постачальника газу й умови переукладання договорів. Споживачі одержать від наших контролерів, які зможуть на місцях надати вичерпну інформацію, бланки заяв-анкет і перелік необхідних документів для укладання договору. Відтак набір документів люди можуть занести до нас у зручний час — без поспіху й ажіотажу. Адже в нас понад 400 тисяч споживачів і фізично переукласти договори у короткий час, закономірно, не можна. Хай люди не переймаються, що спізняться і їм відключать газ. Ми працюємо для них. Переукладення договорів відбуватиметься поступово — не місяць і не два. А до того будуть чинними всі умови і банківські особові рахунки, зазначені в договорах з «івано-Франківськгазом». Споживач може не хвилюватися і продовжувати платити на свій старий абонентський рахунок, а банк автоматично переоформить його платіж на новий. Те ж саме і з заборгованістю — всі кошти підуть чітко за призначенням для погашення боргу, навіть якщо клієнт вказав старі реквізити. Адже з банками ми попередньо уклали відповідні угоди, а також укладаємо угоду і з «Укрпоштою», яка доправлятиме рахунки до споживачів газу в області.

...Що ж до юридичних споживачів — всіх користувачів газу, 
крім населення, то начальник відділу супроводу клієнтів ТОВ 
«Івано-Франківськгаз збут» Олена ЦИМБАЛіСТА наголосила, що вони належно поінформовані і «проблем з укладенням договорів нема — споживачі не будуть жодним чином обмежені в газопостачанні»: «Юридичні користувачі — бюджетні організації, промислові, господарські чи релігійні організації мають рахунки, де вказано про зміну постачальника газу і умови переукладання договору. Але якщо споживач укладе договір пізніше, бо процедура потребує часу, то в договорі буде вказано, що договір діє з 1 липня 2015 року».
Наразі минає місяць, як ТОВ  «Івано-Франківськгаз збут» є новим постачальником газу для споживачів Івано-Франківщини, тож ще зарано відділяти обіцянки керівництва нового підрозділу від результатів його господарювання і давати оцінку цьому приватному «дитяті» «Івано-Франківськгазу». Але один висновок можемо зробити вже й сьогодні: соло «на газовій трубі» для Прикарпаття і надалі виконує ПАТ «Івано-Франківськгаз».