Сорок відтінків спорту: петанк і алтимат у Франківську


В Івано-Франківську 20-21 червня пройде масштабний спортивний фестиваль «40». Протягом 40 годин без перерви люди займатимуться найрізноманітнішими видами спорту. Серед них є і доволі екзотичні. Знайомтеся з першими двома.

Петанк – може, не надто видовищний, але «інтелігентний» і доступний вид спорту. Його також можна назвати «літнім кьорлінгом», бо правила гри досить схожі, лише в петанк грають на ґрунтовому або трав’яному, а не на льодовому покритті, пише Репортер

Суть його полягає в тому, що гравці двох команд на майданчику 15 на 4 м по черзі кидають металеві кулі, намагаючись потрапити якомога ближче до маленької дерев’яної кульки – кошонета. При цьому металева куля може зачепити кошонет або збити кулю суперника, щоб відштовхнути його. Головне, щоб у кінці гри одна або кілька куль команди опинились ближче до кошонета, ніж кулі суперника. За кожну таку кулю нараховується по одному очку, а гра триває до 13 очок.

Петанк поширився світом із французького Провансу. Його назва перекладається з місцевого діалекту як «ноги разом», бо в момент кидання кулі гравець не може відривати ноги від землі. В подіб­ні ігри грали ще в Стародавніх Греції та Римі, але історію сучасного петанку ведуть від 1907 року.

Петанк

Найбільше в петанк, що природно, грають на його батьківщині – у Франції, де нараховується близько 17 млн. гравців. У теплу пору року там майже в кожному парку та на більш-менш придатному майданчику можна побачити петанкістів, серед яких чимало людей старшого віку.

Як розказує віце-президент Федерації петанку України, керівник підрозділу федерації в Івано-Франківській області Іван Паламарчук, вперше на Прикарпатті турнір з цього виду спорту відбувся 2012 року.

«Тоді у скверику на Міцкевича розіграли Кубок ГалУжНету, – розповідає Іван. – І ось через три роки петанк повертається на Франківщину».

За словами Паламарчука, цього року плануються турніри в Коломиї та Івано-Франківську.

«Спортфестиваль добряче пришвидшує знайомство міста з петанком, – зізнається петанкіст. – До того ж, багато робиться у рамках підготовки до фестивалю – уже зараз в Івано-Франківську всіх охочих навчають грати у петанк».

За словами Івана Паламарчука, особливістю петанку є його доступність для широкого кола людей.

«Одночасно як у команді, так і один проти одного можуть грати люди різного віку й фізичної підготовки, – зазначає він. – Петанк не передбачає великих навантажень, але весь час тримає в тонусі, бо за одну гру, яка триває 30-60 хвилин, треба присісти понад 70 разів».

Окрім того, петанк вимагає неабияких аналітичних здібностей.

«Треба думати, аналізувати і прораховувати, бо головне – поставити кулю не лише найближче до кошонета, а й максимально незручно для суперника», – говорить Іван Паламарчук.

Алтимат_2

Іншою незвичною грою, з якою можна буде познайомитись на спортфестивалі, є алтимат. Це також командний вид спорту, але динамічніший за петанк. По суті він є різновидом гри у фрісбі: матч проходить на прямокутному полі за участі двох команд, а гравці мають пасами передати диск своєму партнерові, що перебуває у зоні суперника.

Алтимат – досить молодий вид спорту. Він з’явився у США у середині минулого століття. Його вирізними рисами є відсутність арбітрів і так званий «дух гри». Гравці самі відповідають за дотримання правил, самотужки вирішують суперечки. Якщо протягом 30 секунд конфлікт не вирішується, то ситуацію переграють. Такий підхід вписується до філософії алтимату, де найбільше цінується не перемога, а задоволення від чесної гри та високої майстерності. Тут має панувати повага, дотримання правил, а змагальність не має ставати їм на заваді.

Зараз в Івано-Франківську є три команди – чоловічі «Madcaps» та «Impuls», а також жіноча «Foxes». Клуб «Impuls», попри те, що був заснований лише 2012 року, є чинним зальним чемпіоном України. Зазначимо, що протягом року в Україні проходять чотири типи чемпіонатів з алтимату – зальний, пляжний, відкритий та міксовий.

Як розказує капітан першої алтимат-команди міста «Madcaps» Андрій Черніков, цей вид спорту культивується у Франківську вже сім років.

«Спочатку ми просто кидали тарілку, а потім вже спробували пограти. Перший наш матч як команди відбувся у липні 2008 року – проти «WildWest» зі Львова, – говорить Андрій. – А зараз цим видом спорту регулярно займаються понад 60 франківців».

Спробувати себе в петанку та алтиматі можуть усі охочі – причому не лише на спортфестивалі «40» у червні, а й на майстер-класах, що відбуваються в Івано-Франківську. За словами організаторів, обмежень за віком і рівнем фізпідготовки нема. Слідкуйте за повідомленнями у соцмережах.