Спеціальна комісія буде перевіряти, чи прикарпатські держслужбовці живуть відповідно до доходів


Сьогодні, 1 березня, відбулася прес-конференція голови Національного агентства України з питань державної служби Костянтина Ващенка.

Перебуваючи з робочим візитом на Франківщині, чиновник розповів, які зміни чекають держслужбовців після вступу в дію нового закону про державну службу, передає кореспондент Бліц-Інфо.

Зокрема, серед іншого Ващенко роз'яснив, як буде нараховуватися пенсія держслужбовцям і чи будуть збережені привілейовані пенсії.

"Держслужбовці платять вищий за інші категорії працюючих соцподаток ,тому і пенсія у них мала б бути вищою. Загалом у законі прописана процедура нарахування пенсії. Що ж стосується спецпенсій, то їх збережуть для тих осіб, які вже мають зароблений привілей. Для тих же, хто працює за новими умовами, пенсія буде залежати від розміру зарплати", - пояснив очільник Держагенства .

Ващенко зауважив, що за новим законом є 9 груп держслужбовців. І там чітко прописано, що якщо збільшується зарплата керівників, то збільшується і зарплатня підлеглих. Загалом у законі закладено пересторогу від великого розриву у заробітних платах. Вона полягає у тому, що найбільша і найменша зарплата має варіюватися у розрахунку не більше ніж 1 до 7. 

"Не вважаю збільшення зарплати держслужбовцям вдвічі достатнім. Якщо подивимось на інші країни то зарплата приватного сектору і держслужбовців  відрізняєть на кілька відсотків, тоді як у нас в рази. Вчитель чи лікар не отримує достатню заробітню плату. Тоді як у світі різниця в зарплатах між бідними і багатими у 5-10 разів, у на 40 разів" ,- роздумує Ващенко.

Також очільник Держагенства розповів про антикорупційні важелі, які прописані в новому законі.

"Новий закон пов’язаний з іншими антикорупційними законами, проте має і свої перестороги. Зокрема держслужбовці категорії "А" будуть щороку заповнювати електронні декларації. Окрім того, буде спеціальна комісія, яка контролюватиме спосіб життя держслужбовців, чи вони живуть відповідно до своїх доходів", - пояснив Ващенко.