Спікер TEDxWomen у Франківську Ілона Мурзова розповіла, як успішно поєднати кар’єру і сім’ю


29 жовтня в Івано-Франківську пройде TEDxWomen. Лекції проводитимуть 12 жінок із різних сфер діяльності, які вдало поєднують успішну кар’єру та особисте життя. Гасло цьогорічного TEDxWomen – «Будь собою».

Кореспондент Бліц-Інфо поспілкувався з однією із спікерок форуму, багатодітною матусею та успішною жінкою Ілоною Мурзовою.

У свої 36 пані Ілона є щасливою мамою чотирьох донечок і одного синочка. Проте сімейне життя не завадило жінці реалізувати себе як особистість. Зокрема зараз Ілона Мурзова є співзасновником БФ" Платформа соціальних інновацій "Трансформація" та реалізує власні проекти.

- Як ви встигаєте успішно поєднувати громадську діяльність і сімейне життя?

- З боку може виглядати, що я багато чого встигаю, проте, мені навпаки здається, що я нічого не встигаю. Мене рятує те, що діти вже не є такими маленькими. Старша дочка вже самостійна, середня має 13 років і помагає мені в багатьох речах, наприклад може з братиком посидіти. Двійнята Даліла з Домінікою мають по сім років і хоча вони потребують і часу і піклування, проте є досить самостійними. Окрім того я дуже вдячна батькам чоловіка, які допомагають нам у вихованні. Зокрема, бабуся водить дівчаток в музичну школу, а на вихідні дають нам можливість відпочити і забирають діток до себе в гості. Таким чином вони дають  нам з чоловіком можливість побути удвох, подивитись кіно, насолодитися самотністю. В той же час я переконана, що чим більше справ, тим більше людина встигає.

Також я намагаюсь записувати все, що мені потрібно зробити, а потім отримую задоволення коли розумію, що щось зроблено. Не дарма є фраза «Ми завжди знаходимо час на те, чого хочемо і завжди знайдемо причини на те, що не хочемо».  Вона працює. Головне вміти поєднувати декілька справ одночасно.  Ми з чоловіком навіть відрядження плануємо наперед. Розуміємо, що є певний графік там я зайнята, там він, а ось тут можна щось планувати. Так і маневруємо.  

- Кілька порад з власного досвіду для жінок, як знайти час для сім’ї,  кар’єри і для себе.

- Потрібно правильно розставити пріоритети: «я», «я з чоловіком», «діти», «кар’єра».

Найголовніша порада пам’ятати і піклуватись про себе. Оскільки коли ми щасливі і спокійні, то на одні і ті ж речі реагуємо інакше, ніж коли роздратовані. Потрібно знайти хоча б 10 хвилин, щоб випити чаю, відпочити чи зайнятись улюбленим хобі.

Я ходила на курси "Періорієнтація виховання дітей" і на першій лекції у нас був розділ піклування про себе. Дітям потрібна щаслива мама. Коли жінка розуміє, що вона в себе на першому місці, щасливими стають всі хто її оточує, адже тоді вона може дати сім’ї себе справжню. У кожної з нас є багато є обов’язків, які ми маємо винувати, проте головне в цьому круговороті не забувати про відпочинок, адже тільки так ми зможемо все робити з любові. Взагалі багато речей зміниться коли ми усвідомлюємо свою жіночу природу.

- Як будувати відносини з дітьми?

- У мене був період часу, коли ми запровадили таку практику, як побачення з дітьми. Зокрема раз на тиждень я мала «побачення» з кожною дитиною. Це був час саме для цієї дитини ,який нам дуже допомагав зблизитись.  Адже коли нас багато, то ми спілкуємося, проте немає відчуття особистого спілкування. І коли почали робити ці «побачення», для дівчаток це було дуже важливо усвідомлювати, що сьогодні я тільки з нею.  Зараз старша дочка в багатьох речах стала мені, як подруга і партнер. Ми маємо досвід співпраці, зокрема зараз готуємо майстер-клас Олени Тараріної.  

Взагалі я вважаю, що діти наші вчителі. І потрібно постійно вчитися співпрацювати з ними. Мене надихають жінки, які так само багатодітні, але встигають більше ніж я. В моєму середовищі багато сімей, які мають трьох і більше діток, це зараз стало мейнстрімом. Жінкам не варто боятися, що діти завадять їх кар’єрі, адже дитина - це мотивація бути успішною.

- В кожного в житті буває «чорна смуга», як ви долаєте труднощі?

- Я почала сприймати труднощі, як позитив. Звичайно, перші емоції на будь-яку подію можуть бути сльози, розчарування. Проте, виробила звичку дивитися на проблему, як на можливість аналізу «чому ця подія сталася» і «що треба зробити, щоб все змінилось». І переважно коли починаєш процес  аналізу, то швидко долаєш відчай і виходиш з того «болотця». Адже перебування в стані жертви, дуже затягує і можна на все життя там залишитись. Проте ми тут для того, щоб бути щасливими.

- Чому ви вирішили взяти участь в TEDxWomen і що хочете донести до жінок?

- Особисто для мене це певний виклик, адже я не маю великого досвіду спікера. Проте, життя мене підводить до того, що це можливість змінити страх на задоволення.

А до жінок хочу донести два меседжі. Перш за все, що сама ідея бути багатодітною в наш час реальна і це не означає певний «домашній монастир».  Адже сучасне життя дуже гнучке і дає можливість поєднувати і материнство і свою реалізацію.

Окрім того,  чим більше ми перебуваємо на жіночих енергіях, тим більше даємо можливість чоловіку бути успішним. На сьогодні в мене немає бажання робити власну кар’єру і я вважаю, що заробляння грошей в сім’ї є призначення чоловіка. Є такий меседж, який мені дуже імпонує: Справжній бізнес жінки – це чистий дохід чоловіка. І якщо я перебуваю на правильних жіночих енергіях, то всесвіт попіклується, щоб всі наші бажання і потреби знайшли можливість втілитися.

Друга ідея - це важливість займатися благодійністю і розуміти в чому цінність цього. Я вважаю, що ми все робимо від себе і просто не можемо не робити добрі справи. Це є природньо. Благодійністю може займатися кожен, не залежно від матеріального становища, адже має найбільший ресурс – час який ти можеш подарувати іншій людині. Єдиний закон багатства - це щедрість. Адже коли ми насправді щедрі, то запускаємо в житті багато щасливих ситуацій. І допомагаючи іншим, ми робимо краще собі.

- Ви співзасновник БФ" Платформа соціальних інновацій "Трансформація" і опікуєтесь старенькими у геріатричному пансіонаті.Чого ви навчились від цих літніх людей?

- У них є одне важливе вміння, що вони вміють жити «тут і тепер».  Насправді це великий навик і цього потрібно навчитися. Адже ми коли сидимо на роботі, думками перебуваємо вдома, а вдома думаємо про роботу. І ти ніби губишся у цьому, а вони вміють жити цим моментом.

- Ви радите жінкам навчитись розслаблятись, а як самі проводите вільний час?

- Мені дуже подобається дивитись фільми. На самоті, в навушниках. Вибираю ті, які вчать мудрості і дають можливість змінити себе з середини. Також дуже люблю читати книжки. Завжди ношу книжку з собою і намагаюсь щодня трішки читати. Окрім того обожнюю подорожувати. Якось поєднуємо подорожі з відрядженнями чоловіка, так сказати приємне з корисним. У вільний час також створюю івенти.

- І на завершення, поділіться чим плануєте займатися у майбутньому. Чого цікавого можна очікувати від вас найближчим часом?

- В мене є певні ідеї та орієнтири, які я хочу досягнути. Наприклад сертифікуватись по коучингу. Дуже хочу провести другий "Арт-практик".

Що ж стосується заходів, то наша благодійна організація планує незабаром провести акцію зі збору коштів на закупівлю памперсів для геріатричного пансіонату. Адже зараз там перебувають 140 лежачих і їм потрібно по три памперси на день. Розумієте, яка це велика кількість? Також готуємо фотовиставку, щоб інформувати людей про цих стареньких і те, настільки їм потрібне спілкування. Окрім того, працюємо з проектом наставництво для дітей сиріт.

Проте, зараз найголовніше для мене це TEDxWomen, на який я щиро запрошую франківських жінок та всіх хто цікавиться цією темою.