Сприяння замість протидії. Про наркобізнес прикарпатських поліціянтів з 15-річним стажем роботи розповіли у СБУ


Вони замінювали наркотики, що проходили як речові докази на фальшиві, аби провертати власні оборудки.

А ще консультували наркоторговців як уникнути відповідальності за скоєні злочини, передає кореспондент Бліц-Інфо. Про таку «діяльність» начальника відділу територіального управління Департаменту протидії наркозлочинності Олександра Кочкіна та його заступника розповіли сьогодні під час брифінгу для ЗМІ очільник СБУ в області Петро Дідух, прокурор області Владислав Братюк та в.о. керівника Нацполіції в області Віктор Шкутов.

Правоохоронці підкреслюють, що наразі розповісти можуть небагато, адже слідчі дії тривають, тож багато інформації наразі є таємницею слідства. Втім, деякі деталі резонансної справи все ж розповіли, наголосивши, що перевертнів у погонах ніхто "прикривати" не буде.

Нагадаємо, у минулу п’ятницю в Івано-Франківську затримали двох правоохоронців, що виконували свої обов’язки навпаки – замість продіяти наркозлочинам сприяли їм. У їхніх кабінетах було вилучено значну суму готівки та велику партію наркотиків

За словами очільника СБУ в області, у квітні його підлеглі перекрили потужний канал поставок з країн ЄС пігулок з вмістом наркотичних речовин. Під час досудового слідства правоохоронці запідозрили, що до бізнесу мають пряму причетність працівники відповідного відділку протидії наркозлочинам. Як вже зрозуміло, підозри виявились не безпідставними.

"А підказкою стала статистика, адже правоохоронні органи за такий самий період викрили 140 злочинів, пов’язаних з обігом наркотиків. Натомість спеціально створений підрозділ для протидії наркозлочинності спромігся викрити 12. Та й ті стосувались швидше вживання, а не збуту. Це нас дуже насторожило», - зауважив Братюк.

За словами Петра Дідуха, очільник місцевого відділу Департаменту протидії наркозлочинності разом із своїм заступником консультували затриманих ними ж наркозлочинців, як уникнути кримінальної відповідальності та фальшували докази.

«Вже з’ясовано, що вилучені у їхніх кабінетах наркотичні речовини були ними привласнені. Тобто, вони замінювали наркотики, які проходили у відкритих провадженнях як речові докази на їхні імітатори. Під час обшуку в них було виявлено 7 тисяч доларів, близько 20 тисяч гривень та наркотичні речовини, які були вилучені за попереднім провадженням. Швидше за все, підміна була здійснена заради продажу, але це вже з’ясує слідство. Зараз ці двоє перевертнів перебувають під вартою, слідство триває», - зазначив Дідух.

Водночас в.о. начальника управління Нацполіції в області Віктор Шкутов зізнався, що у 2015 цих двох правоохоронців він звільнив через певні службові моменти, які не може розголосити. Але опісля реформи та створення Департаменту протидії наркозлочинності, їх призначили на ті ж посади. Тільки тепер відділ підпорядковується не обласному управлінні, а головному Департаменту у Києві.

«Призначення відбувається без погоджень з обласними управліннями», - додав Шкутов.

І заважив, що в Департаменті не цікавились, чому їх було звільнено з рядів МВС. До слова, в обидвох «наркоборців» вагомий досвід роботи у правоохоронних органах – близько 15 років.