Список книг, які варто прочитати восени


Осінь - час теплого пледу, чашки чаю і цікавих книг. Список цікавих книг на осінь, щоб вона запам'яталась та пройшла з користю.

1. «І ЛУНА ЛЕТИТЬ ГОРАМИ», ХАЛЕД ХОССЕЙНІ

Книга про розлуку, іронію долі, небезпеку та сміливість, труднощі та життєві уроки. Ви зможете подорожувати разом з її героями Афганістаном, Францією, Грецією та Америкою, знайомлячись з такими абсолютно різними культурами та особливостями ментальності. В романі немає одного головного героя – це сімейна сага, в якій переплітаються історії близьких людей, яких доля розводить різними дорогами. Це третя книга автора, яка однозначно показує його ріст як письменника.

2. «ЗОВСІМ ТОГО!», ЖИЛЬ ЛЕГАРДІН’Є

Чому б не спробувати злетіти, якщо ти падаєш – чому не спробувати змінити життя, якщо тобі більше немає що втрачати? Його жінка померла, дочка переїхала жити в Америку, а робота вже не приносить задоволення. Наважившись щось змінити, Ендрю переїжджає з Англії у глуху провінцію Франції, де наймається мажордомом в помістя, жителі якого здаються відлюдькуватими, нахабними та зверхніми. Ось тільки наш герой вирішує залишитись в цьому домі трохи довше.

3. «ПРИТУЛОК СВЯТОЇ ПАТРИЦІЇ», ЮХАН ТЕОРИН

Книга, яка містить елементи детективу, хоррору, трилеру, описи, від яких застигає кров і від яких неможливо відірватись. В закритій психіатричній лікарні знаходяться найбільш небезпечні злочинці-божевільні, а в дитячому садку неподалік їхні діти, яких намагаються вилікувати експериментальним шляхом. Вночі їх водять через підземний тунель на зустріч із батьками. Проте в цьому тунелі кояться набагато жахливіші речі, розгадка яких ніяк не дає спокою молодому вихователю Яну Хаугеру.

4. «У КОЖНОГО СВОЯ ЦІНА», ЛОРЕН ВАЙСБЕРГЕР

Книга сподобається тим, хто достойно оцінив “Диявол носить Prada”. Історія про нелегкий пошук себе в світі, де безліч можливостей, якими проте ти не маєш нагоди скористатись. Зміни не завжди на краще, а те, що збоку виглядає престижно, достойно та вишукано потребує більше зусиль та подолання підводних каменів, ніж може здатись на перший погляд.

5. «НЕЙМОВІРНА ІСТОРІЯ ТІТОНЬКИ ПІТТІ», ЕМІЛІ САВО

Легка “затишна”, і в той же час дуже динамічна історія, яка читається на одному диханні і не дає занудьгувати через активність та постійну рухливість її героїв. Головною з них є колишня балерина, гостра на язик, впевнена в собі і здатна причарувати ще не одного чоловіка, от тільки вона прагне знайти єдиного, свою колишню любов.

6. «СМУТНА ПОСМІШКА», ФРАНСУАЗА САГАН

Такий собі любовний квадрат – стосунки, які створюються з цікавості, через нудьгу чи просто для різноманітності завжди мають передбачуваний фінал, тим не менше завжди є місце для надії. Книга про таке різне кохання, розчарування та зраду.

7. «ОСКАР І РОЖЕВА ПАНІ», ЕРІК-ЕММАНУЕЛЬ ШМІТТ

Маленький Оскар встиг за свої 10 років пережити більше, ніж інші за все життя – він має ту мудрість, яка властива тільки стареньким, мужність справжнього дорослого чоловіка та дитячу щирість. Хлопчик смертельно хворий і його батьків переповнює страх, він же прийняв свою хворобу: “Вона – частина мене” і допоможе справитись з майбутньою втратою своїм рідним.

8. «ПОКРОВ», ЛЮКО ДАШВАР

Історія, в яку важко повірити, але яка все ж доволі реалістична. Вона переносить нас на Майдан, в Київ у вогні, проте крім цього життя борців за справедливість є ще й інше, більш буденне, за межами барикад, яке також сповнене емоцій, страху, любові та жадібності. Письменниця, як завжди, вдало описує характери героїв, не розмежовуючи при цьому на поганих та хороших, даючи кожному право на помилку та можливість виправити її.

9. «КОХАНЕЦЬ ЛЕДІ ЧАТТЕРЛІ», ДЕВІД ЛОУРЕНС

Роман за довгі роки свого існування отримав чимало ярликів – від “низькосортної порнографії” до “шедевру класичної літератури”. В будь-якому разі, це більше, ніж просто історія кохання, її треба читати між рядків, помічати іронію, робити наголос на особливостях епохи, коли відбуваються події. Роман яскраво розкриває природу людини, з її бажаннями та страхами – саме тому він колись був заборонений.

10. «ТРАНСАТЛАНТИКА», КОЛУМ МАККЕНН

Автор дивовижним чином поєднує на кількох сотнях сторінок історії вигаданих та реальних персонажів, які тривають століттями, на різних континентах, такі різні долі, які все ж знайдуть точку перетину. Роман, в якому не просто історія Ірландії – її душа, трагедії та мужність народу.

11. «НУЛЬОВИЙ НОМЕР», УМБЕРТО ЕКО

У Мілані запускається пілотний проект газети, яка повинна стати інструментом політичного впливу. Але редакція, складена з хронічних невдах, не здатна виконати цю роботу належним чином, натомість, один із співробітників збирає доказовий матеріал, що підтверджує його власну версію про те, що трапилося з Беніто Муссоліні в 1945 році. Як далеко може зайти його розслідування?

12. «ПІГМАЛІОН», БЕРНАРД ШОУ

Книга, яка була включена в шкільну програму, як на мене, повинна бути перечитана в більш зрілому віці. Історія глибша, ніж видається. Чи можна перетворити гидке каченя в красивого лебедя – просто продавщицю квітів в герцогиню? Давайте спостерігати.

13. «ЗАПИСКИ ЮНОГО ЛІКАРЯ», МИХАЙЛО БУЛГАКОВ

Книга легка, з вкрапленнями гумору та чуттєвості, дурості та зворушливості. Історії молодого лікаря, який починає свою практику в глухому селі, труднощі, з якими він стикається та ентузіазм, з яким береться за їх подолання, роблять “записки” захоплюючими та щирими.

14. «ВТІШНА ПАРТІЯ ГРИ В ПЕТАНК», АННА ГАВАЛЬДА

Минуле має властивість залишати за собою тонкі непомітні ниточки, за які через роки може потягнути, викликаючи бурю глибоких почуттів. Стабільне, забезпечене життя Шарля, в якому є дружина, улюблена робота, розмірений та облаштований побут, переверне з ніг на голову лист із минулого.

15. «ЯКЩО НАСТУПИТЬ ЗАВТРА», СІНДІ ШЕЛДОН

Динамічний сюжет книги не дозволить вам відкласти її без жалю та повернутися до неї без ентузіазму. Краса і розум ще не однозначна запорука успішного життя, як і нахабність та сміливість. На долю героїв випадає безліч неприємностей, більше того, справжніх трагедій, які давно зламали б іншого. Буде це банальний кінець з хепі-ендом чи все ж життєва реальність – ви не втомитесь перегорати сторінки, поки не дізнаєтесь, обіцяю.

16. «ВСЕ ТЕ НЕЗРИМЕ СВІТЛО», ЕНТОНІ ДОРР

Історія сліпої французької дівчинки і несміливого німецького хлопчика, які навмання рухаються назустріч один одному, намагаючись, кожен на свій манер, вижити, поки навколо вирує війна, не втратити людську подобу і зберегти своїх близьких. Книга про руйнівні наслідки війни та регенеруючі властивості світлих почуттів, протиріччя життя та смерті, світла та пітьми.

17. «ЖИТТЯ МАРІЇ», СЕРГІЙ ЖАДАН

Збірка віршів автора та його перекладів поезії Чеслава Мілоша. Книга побудована на контрастах, вічних протиріччях любові та ненависті, добра та зла, внутрішнього та зовнішнього. Багато віршів присвячених Марії та різдвяним дивам – звідси і назва.

18. «БІДА», ДЖЕССІ КЕЛЛЕРМАН

Джона – студент медичного інституту, що проходить практику в лікарні. Виснажлива робота, зневажливе ставлення лікарів, недолік сну з дня в день навалюються на хлопця, як сніговий ком. Одного разу він захистив дівчину від маніяка з ножем, при цьому перевищивши самооборону, і крім роботи над ним повис ще й судовий розгляд. Дівчина ж закрутила з ним роман, проте чим більше він занурювався в ці відносини, тим більше розумів, що тоді в сутичці зробив щось не так.

19. «В ТІНІ ВІЧНОЇ КРАСИ. ЖИТТЯ, СМЕРТЬ І ЛЮБОВ В НЕТРЯХ МУМБАЯ», КЕТРІН БУ

Весь романтичний настрій Індії, яскраво описаний в романі “Їсти. Молитись. Кохати” Єлізабет Гілберт, розіб’ється об реальність, передану в цьому творі. Бідність людей, які, незважаючи на обставини, намагаються вирватись з дійсності, яка їх оточує, до кращого життя, побороти невпевненість в завтрашньому дні та виживати щодня, здобуваючи на шматок хліба будь-якими способами.

20. «ЖИТТЯ. ЛЮБОВ. СМІХ», ОШО

Життя, кохання та сміх – три явища, які Ошо вважав для людини найважливішими. Життя – це те, що вже сталося і є основою всього, любов – це найпрекрасніше з того, що ще може трапитися, а сміх – то, що розслабляє, приземляє, повертає до реальності і надає реальності смак.

Джерело