Стало відомо, чим отруїлись діти з Прикарпаття на Хмельниччині


На фестивалі «Перлина Кам’янця», що проходив 19-21 листопада у Кам’янець-Подільському внаслідок спалаху гострої кишкової інфекції постраждало всього 129 осіб, у т.ч. 110 дітей та 19 дорослих.

 З 21 по 22 листопада проведено комісійне санітарно-епідеміологічне обстеження готельно-ресторанного комплексу «Ксенія» у м. Кам’янець-Подільський та с. Врублівка Кам’янець-Подільського району, під час якого виявлено ряд численних порушень санітарного законодавства. За результатами лабораторних досліджень у зразках харчових продуктів, у змивах на харчоблоці, у пробах у номерах для проживання виділено Shіgella Sonnei; збудник Sh. Sonnei виділено і у номерах для проживання у готельно-туристичному комплексі в с. Врублівка Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. 

Розпорядженнями керівників територіальних органів Держпродспоживслужби у Хмельницькій області тимчасово призупинено функціонування цих закладів.

За фактом виникнення спалаху направлено матеріали в правоохоронні органи та до суду.

Нагадаємо, від Прикарпаття у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Перлина Кам’янця» брав участь танцювальний колектив «Сюрприз», м. Бурштин, Галицького району. Учасники проживали та харчувались у готельному комплексі «Ксенія» у м. Кам’янець-Подільському, Хмельницької області. Тоді на лікарняні ліжка потрапило 17 осіб. У 4 захворілих з нашої області також виділено збудник Shіgella Sonnei, решті встановлено діагноз «Харчова токсикоінфекція». Станом на 2 грудня 2016 року всі хворі виписані із стаціонару в задовільному стані. 

Всього у складі танцювального колективу 32 особи, в тому числі 25 дітей, віком до 15 років та 7 дорослих. Захворіли госпіталізовані зі скаргами на головний біль, нудоту, пронос 3-4 рази на добу, підвищення температури тіла до 38-38,80 С, болі в животі. 
 Спеціалісти Управління Держпродспоживслужби в Галицькому районі спільно з медичними працівниками Бурштинської міської лікарні та фахівцями Рогатинського міськміжрайонного відділу ДУ ОЛЦ МОЗ України прийняли участь у проведенні протиепідемічних заходів. 

За результатами лабораторних досліджень овочева сировина була контамінованою дизентерійною паличкою, тому імовірною причиною захворювання стало вживання овочевих салатів, заражених Шигелою Зонне.

До теми: Дитячий колектив з Прикарпаття отруївся на фестивалі у Камянець-Подільському