Стали відомі деталі справи викритого на хабарі франківського судді


Суддя Господарського суду Івано-Франківської області Володимир Булка, якого детективи НАБУ викрили на одержанні неправомірної вигоди в 5 тисяч євро, вимагав хабара від голови правління компанії-банкрута за рішення про продовження обов'язків арбітражного керуючого.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Зазначається, що Госпсуд Івано-Франківської області з 6 червня 2016 року розглядає справу про банкрутство ПАТ «Живиця» за заявою Долинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області. Зазначена справа була передана на розгляд судді Булки в результаті автоматичного розподілу. Головою правління ПАТ «Живиця» з 2002 року є Олександр Аніськовцев. Розпорядником майна призначили арбітражного керуючого Євгена Фесенка.

Надалі в березні 2018 року на мобільний телефон Аніськовцева зателефонував суддя Булка з пропозицією зустрітися для обговорення обставин розгляду ним справи про банкрутство його компанії. На вказану зустріч голова правління ПАТ «Живиця» погодився.

На зустрічі, крім Аніськовцева й судді, був присутній знайомий Булки. Під час розмови суддя запропонував замінити своєю постановою арбітражного керуючого ПАТ «Живиця» на іншого, з яким у них з ділові відносини. Метою такої дії Булка назвав реалізацію в процесі ліквідації майна ПАТ «Живиця» на біржі, яку контролює його знайомий, і на комісії від продажу майна підприємства отримати для себе та інших матеріальну вигоду.

На вказану пропозицію Аніськовцев відповів, що його цілком влаштовує виконання Фесенком обов'язків розпорядника майна ПАТ «Живиця», й він не хоче замінювати його. Своєю чергою суддя Булка відповів, що якщо арбітражний керуючий Фесенко хоче залишитися, то він має зустрітися з ним. Також під час розмови Булка сказав, що готовий залишити Фесенка керуючим за умови надання їм неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів.

Після цього 4 червня Аніськовцев попередньо зателефонував Булці й домовився з ним про зустріч із метою обговорення обставин розгляду справи. Того ж дня вони зустрілися в кафе в Івано-Франківську й під час розмови керівник фірми запитав Булку, чи можна залишити Фесенка арбітражним керуючим, оскільки той є висококваліфікованим фахівцем. У відповідь Булка заявив, що він може ухвалити рішення про продовження терміну повноважень Фесенка за умови надання йому неправомірної вигоди в розмірі «п'яти пляшок шампанського» й сказав, що Аніськовцев може ще тиждень подумати.

30 липня в більярдному клубі під час зустрічі між головою правління ПАТ «Живиця» й суддею Булкою останній підтвердив свої наміри отримати неправомірну вигоду, чітко визначивши розмір неправомірної вигоди у вигляді 5 тисяч євро. 2 серпня в тому ж більярдному клубі під час чергової зустрічі суддя отримав від Аніськовцева частину раніше обумовленонр хабара в 2 тисячі євро. Після отримання грошей Булка зазначив, що решту в сумі 3 тисячі євро необхідно надати до кінця дня 7 серпня.

На виконання попередньої домовленості 7 серпня вони знову зустрілися в тому ж більярдному клубі. Під час цієї зустрічі Булка отримав другу частину вказаної суми в розмірі 3 тисяч євро. Того ж дня суддя був затриманий працівниками правоохоронних органів. Під час особистого обшуку в лівій кишені його штанів були виявлені 3 тисячі євро, отримані від Аніськовцева.

Як відомо, Вища рада правосуддя відсторонила суддю Булку від правосуддя. Також ВРП надала згоду на взяття його під варту, однак суд відмовив детективам НАБУ й прокурорам САП в обранні будь-якого запобіжного заходу. На думку судді, Булка не набув статусу підозрюваного у встановленому законом порядку, попри те, що підозру йому особисто підписав генеральний прокурор Юрій Луценко, а вручив прокурор САП за дорученням першого.