Стан свободи слова і захист журналістів обговорили в Івано-Франківську


Сьогодні на базі Прикарпатського факультету Національної академії внутрішніх справ відбувся навчальний семінар «Захист професійної діяльності журналістів та свободи слова в Україні: протидія безкарності».

У заході взяли участь близько 200 працівників Національної поліції, органів прокуратури, суддівського корпусу, а також представники громадських організацій, науковці та журналісти з Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей.

В урочистому відкритті семінару взяли участь голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, прокурор області Олександр Стратюк, начальник ГУ Нацполіції в області Віктор Шкутов, ректор Національної академії внутрішніх справ Володимир Чернєй, радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко, виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації», представник в України Міжнародної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк.

Виступаючі наголошували, що метою семінару є підвищення обізнаності представників правоохоронних органів та суддівського корпусу щодо змін у кримінальному і кримінально-процесуальному законодавстві та вдосконаленні навичок застосування законодавства щодо захисту професійної діяльності журналістів в Україні.

Мортен Енберг зазначив, що семінар в Івано-Франківську є четвертим із серії семінарів для працівників правоохоронних органів, суддівського корпусу, журналістів та представників громадянського суспільства, який проводиться за сприяння Офісу Ради Європи в Україні. Подібні навчальні семінари відбулися в Києві, Харкові та Одесі. Він подякував організаторам за сприяння у проведенні подібних навчань, адже Рада Європи приділяє значну увагу свободі слова і журналістській діяльності в Україні.

Значна увага приділена темі налагодження ефективних комунікаційних механізмів між представниками ЗМІ та працівниками правоохоронних органів. Серед тренерів-лекторів: експерти Ради Європи, українські медіа-юристи, представники Генеральної прокуратури, викладачі Національної академії внутрішніх справ та медіа-експерти спеціалізованих громадських організацій.