Станиславів - банківська міні-столиця Галичини


В сучасному Івано-Франківську відділень різноманітних банків аж ніяк не бракує. Дехто навіть вважає, що їх забагато як для такого невеликого міста.

Це банківське розмаїття має давню історію, адже ще наприкінці ХІХ ст. Станиславів був банківською міні-столицею Галичини. «Місто Станиславів має надмірну кількість банків, – зазначав станиславівський кореспондент «Кур’єра Львівського». – В 1897 р. в місті було аж 19 кредитних товариств, тобто найбільше у всьому краї. За Станиславовом іде Львів у парі з Коломиєю, які налічують по 11 товариств, Краків з Чортковом – по 8, Перемишль, Дрогобич, Косів і Заліщики – по 5. В Станиславові одне таке товариство припадає на 1178 мешканців, тоді як у Тернополі – аж на 14 000 людності. Але з цього зовсім не випливає, що жителі Станиславова мають можливість користатися з кращих умов кредитування. Все це «банківське процвітання» загалом полягає у збільшенні кількості дрібних єврейських товариств, які працюють з чужим капіталом, що перевищує їхні власні засоби у 15-20 разів, і всі вони мають ставку вище восьми відсотків», пише ЗК

На жаль, у сучасному місті, попри велику кількість кредитних установ, теж далеко не всі з них поспішають покращувати умови обслуговування й кредитування жителів міста.