Станиславів сиплеться...


Тільки протягом перших двох місяців цього року в Івано-Франківську сталися три випадки, коли небезпеку для людей становили... самі житлові будинки. Два з них розташовані на вул. Січових стрільців.

Нагадаємо, що це взагалі якась небезпечна вулиця. Свого часу тут ледь не обвалився будинок, на місці якого нині ведеться нове будівництво, чи то реконструкція, а поряд з ним недавно сталася трагедія, коли від отруєння чадним газом загинуло шестеро осіб. Минуло кілька тижнів — і знову тривожне повідомлення з цієї ж вулиці, пише газета Галичина.

За попередніми даними, в одному з триповерхових житлових будинків у під’їзді утворилася тріщина й стався обвал сходової клітки. Щоправда, в офіційних повідомленнях про тріщину згадують, а ось щодо обвалу, — йдеться лише про обсипання штукатурки.  

Невдовзі — ще одне повідомлення, де знову ж таки фігурує вулиця Січових стрільців. 17 лютого тут, як ідеться в офіційному повідомленні, «...сталося осипання штукатурки декоративного оздоблення зовнішньої частини на другому поверсі двоповерхового будинку». Важко сказати, наскільки це було небезпечно. Але одразу на згадку приходить подія, свідком якої був кілька років тому. Тоді на моїх очах з балкона третього поверху будинку ледь не впала на голову людині така сама штукатурка декоративного оздоблення, або, як ми кажемо, ліпнина. Коли підібрали один з її шматків, то припустили, що молодий чоловік, котрий щасливо уник небезпеки, реально міг потрапити до лікарні, в ліпшому випадку зі струсом мозку. 

Але балкони, або щось із них, падають і на вулиці Чорновола, де так само вузький тротуар, як і на Січових стрільців. Скажімо, востаннє таке трапилося 16 лютого, коли з висоти третього поверху впала частина бетонних поручнів балкона. Хоча це сталося в день, коли цією вулицею ходить маса народу, на щастя, ніхто не постраждав. і знову ж таки нагадаю: це не перший випадок, коли там «щось» падає з балконів. і це з будинків, котрі було споруджено за значно кращою технологією, ніж сучасні. Що ж буде, коли настане критичний вік нинішніх «новобудов»?..