Старшокласники Прикарпаття втілюють «дорослі» громадські ініціативи


Старшокласники з Косівського та Коломийського районів збирають забуті пісні, організовують екологічні клуби, спортивні свята й театральні студії, досліджують історію своїх сіл та втілюють інші ініціативи, корисні їхнім громадам.

14–16-річні учні шкіл з Яблунева, Сопова, Вижнього Березова, Пістиня, Снідавки, Коршева, а також з Косова та Коломиї у 2016–2017 році беруть участь у всеукраїнській програмі «Майстерня сільських ініціатив». На семінарах програми їх навчали реалізовувати свої ідеї та впевнено брати відповідальність за власні вчинки. Головним інструментом навчання у програмі «Майстерня сільських ініціатив» є реалізація власних громадських ініціатив.

Ця програма неформальної громадянської освіти молоді в Україні працює в Івано-Франківській області вже третій рік. Вона створена для сільської молоді віком до 18 років, яка прагне реалізувати себе локально та втілювати ініціативи у своїх громадах, спрямовані на соціальний, культурний та освітній розвиток. Програма розширює мережу нових форм навчання для молоді з сільської місцевості та сприяє розвитку волонтерства на селі.

 

Сьогодні програма має мережу випускників з 180 учнів з понад 50 сіл Івано-Франківської, Черкаської, Донецької, Дніпропетровської областей України.

Цього року школярі з Івано-Франківщини реалізували 13 ініціатив, які вони презентують 9 та 10 червня у місті Косів Івано-Франківської області, де зберуться всі учасники. Ось опис цих ініціатив:

«Циганський горб та родина Цісик у ньому»

Іван Досин, Артур Досин та Іван Вітенко з села Коршів Коломийського району вирішили познайомити однолітків та широкий загал з історією свого краю, розповідаючи про визначних, проте часто маловідомих на батьківщині, особистостей. У рамках ініціативи «Циганський горб та родина Цісик у ньому» хлопці провели низку досліджень, бесід, інтерв’ю, працювали в бібліотеках та архівах і зняли документальний фільм про талановиту родину Цісик, з якої походить американська співачка українського походження Квітка Цісик.

Екоклуб «GreenTeamVS»

За ініціативи учнів Косівської гімназії-інтернату Вікторії Пророчук та Сильвестра Удудяка в містечку посеред Карпат було засновано екоклуб «GreenTeamVS». Клуб має на меті мотивувати дітей та молодь більш свідомо ставитися до довкілля. «GreenTeamVS» проводять екологічні акції в Косові зі збору сміття, а також майстер-класи, де розповідають, як творчо використовувати старі непотрібні речі.

Клуб настільних ігор «Гільдія»

Клуб настільних ігор «Гільдія» створили Сашко Деркач, Владислав Триняк та Олег Томич у місті Коломия. Ця ініціатива є хорошим орієнтиром для тих, хто хоче навчитися змістовно проводити дозвілля. А що може бути кращим, ніж спілкування за горнятком чаю? Аби комунікація була ще й пізнавальною, організатори вирішили знайомити молодь із різноманіттям настільних ігор для малих та великих груп, для дітей і дорослих, для друзів і родин.

Свято спорту в селі Сопів

«Будь-яка активна позиція в громаді починається з власного здоров'я», – такий девіз ініціативи Богдани Угринчук, Ярини Костюк, Олі Туліки та Лілі Ганушевської. Дівчата організовують щотижневі руханки «Заряд щастя» для учнів початкових класів села Сопів Коломийського району. А 11 травня відбулося справжнє Свято Спорту для громади Сопова з відкритим дитячим футбольним турніром, естафетами та спортивними конкурсами. Завдяки таким заходам дівчата хочуть звернути увагу односельчан до потреби вести здоровий спосіб життя й більше займатися спортом.

English Speaking Club (Англійський розмовний клуб)

За ініціативи Олесі Триноги, Ольги Данилишин та Наталії Ілюк у селі Коршів було вперше створено Англійський розмовний клуб. Тут дівчата збирають ініціативну молодь села, щоб поглибити знання англійської мови через неформальне спілкування та інтерактивні заняття. Клуб побудовано таким чином, що під час занять учасниці та учасники не тільки практикуються в спілкуванні іноземною мовою. Вони також мають змогу розкрити свої таланти завдяки театральним практикам, роботі в малих групах, переглядам цікавих відео та прослуховуванню пісень англійською мовою.

Something New – театральна група села Снідавка

Таїсія Медведчук та Ліліана Прокоп’юк захоплюються театром і тому створили театральний гурток у селі Снідавка Косівського району. Дівчата вирішили за допомогою театральних методик опрацьовувати різні теми і проблеми, які хвилюють молодь їхнього села. Вони регулярно збирають групу молодих людей на зустрічі, під час яких практикують різні театральні методи, програють різноманітні сценки, навчаються ораторському мистецтву та декламуванню віршів. Група також проводила відкриті репетиції до вистави, прем’єра якої відбулася 4 червня у Народному домі села Снідавка.

Майстерня креативу

Село Яблунів Косівського району вже відоме в «Майстерні сільських ініціатив» завдяки екологічним акціям. Цього року Юлія Ткачук та Наталія Стефанко втілили ініціативу «Майстерня креативу». Вони запропонували школярам з різних сіл поблизу Яблунева приносити пластикові відходи та іншу вторинну сировину і створювати з них різні креативні витвори. Дівчата вже провели шість успішних зустрічей і на цьому не зупиняються.

Збірка пісень «Кольорові звуки Пістиня»

Оксана Мироняк, Анастасія Ониськів та Ангеліна Дяконюк шукали та вивчали народні пісні села Пістинь, що в Косівському районі, та околиць. Дівчата відвідали старожилів Пістиня, а також поспілкувалися з усіма діячами культури села. Результатом дослідження стала збірка пісень «Кольорові звуки Пістиня». До неї ввійшли тексти пісень, які забуваються, і тепер мають шанс «ожити».

Історія Березова в серцях його жителів

Мар’ян Зеленевич та Олександр Остафійчук зібрали інформацію про маловідомі факти з історії села Вижній Березів Косівського району. Зокрема, вони провели відеоінтерв'ю з односельчанами та старожилами. Зараз хлопці працюють над створенням короткого відеоролика про цікаву історію Березова.

Клуб для підлітків «Good Teenagers

Клуб «Good Teenagers» для ініціативних підлітків села Яблунева і околиць залучає молодь до активного дозвілля, організовує різноманітні благодійні акції та ярмарки, де збирають кошти й речі для тих односельчан, які потребують допомоги. У квітні Емілія Цимбалюк, Іванна Рибчанська, Марія Лабачук і Романа Абрам’юк організували також благодійний флеш-моб у центрі міста Косів, аби привернути увагу жителів до того, як важливо допомагати іншим.

Невідомий герой

В рамках своєї ініціативи Лілія Ганушевська спілкувалася з жителем села Сопів, учасником Великої Вітчизняної війни Петром Довганюком. В результаті цих інтерв’ю вона змонтувала відеоролик про життя чоловіка до та після війни. Відеоробота має стати імпульсом до глибшого аналізу минулого і сьогодення жителями села.

Екофест Коломия

Екофест в Коломиї став важливим дискусійним майданчиком для мешканців міста. Протягом лютого – травня 2017 року Соломія Тимків і Максим Вердеш організували низку майстер-класів та лекцій із запрошеними експертами, які розповідали про те, що означає сталий розвиток, про перероблення пластикових пляшок та макулатури в Україні і можливості вторинного використання деяких ресурсів. Екологічні зустрічі стали такими популярними в місті, що відбуваються вже регулярно на спеціальний запит слухачів.

 

Яворів у портретах

 

Іван Мицканюк та Олексій Богданець з села Яворів, що на Косівщині, спробували розкрити багатий потенціал рідного села через портрети талановитих майстрів, які проживають і творять тут. Вони готують виставку з портретами односельчан, що супроводжуватимуть тексти інтерв’ю з ними. Виставка відбудеться в місті Косів.

Програма «Майстерня сільських ініціатив» реалізується громадською організацією «Інша Освіта» та Коаліцією молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» у партнерстві зі спілкою MitOst e.V. за фінансового сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини та Фонду Роберта Боша в рамках проекту «Діалог заради змін».