Столітню садибу Гриневичів хочуть "відновити" у восьмиповерхівці. Містобудівна рада - проти


Щодо садиби Гриневичів на перехресті Богунської та Васильянок проведуть громадські слухання.

Такого висновку прийшли члени засідання містобудівної ради при департаменті містобудування та архітектури, повідомляє кореспондент Бліц-Інфо.

Дискусії та обговорення запропонованого проекту тривали близько години, де присутні архітектори розкритикували проект "відновлення".

Представив проект архітектор Назар Чулуп. За його словами будинок не є пам’яткою архітектури, але має історичну цінність адже в ньому проживала родина Гриневичів. Саме тому інвестори запропонували "відновити" вид будівлі.

Він зауважив, на місці садиби Гриневичів планують звести 8-ми поверховий будинок з підземним паркінгом на 25 місць та відкритими стоянками ще на 10 місць. На першому поверсі інвестор запропонував "відновити" будинок-музей, а також звести громадські приміщення. Загалом на музей пропонують відвести 150 метрів квадратних, хоча зараз він займає тільки 100. Вхід у нього буде із вулиці Богунської. На ще шести поверхах заплановано розмістити 42 квартири, а на останньому - офісне приміщення. Щоправда, проект у такому варіанті передбачає повне знесення історичної будівлі.

Водночас на чинному генплані Івано-Франківська ця територія позначена, як зона малоповерхової житлової забудови. Однак згідно з відкоригованим генпланом, там має бути зона садибної забудови.

Та головний архітектор міста Володимир Гайдар повністю розкритикував проект і запропонував шукати альтернативу. Однак Чулуп наголосив на тому, що "немає альтернативи, потрібне тільки багатоквартирне житло".

"Варіанти є, їх потрібно мудро подавати", - парирував Гайдар до Чулупа.

За словами Гайдара, потрібно зберегти, а не зносити і не переносити будинок Гриневичів. А забудівник може збудувати певну будівлю за ним, яка водночас може бути допоміжною у збереженні будинку з колонами. Тобто, певною підтримкою. Він зауважив, що разом із будинком Гриневича знесуть ще два будинки для запланованого будівництва.

Натомість начальник відділу охорони культурної спадщини Ігор Панчишин запропонував не змінювати будинок, а укріпити фундамент та залишити його у існуючому «селянському» вигляді.

Тож сьогодні містобудівна рада не підтримала запропонований проект.

Нагадаємо,  наприкінці березня з пропозицією відновити відому садибу з колонами в департамент архітектури приходили представники "Союзу українок", співвласник та забудівник. Тоді виявилось, під "відновленням" співвласники будинку розуміють знесення одноповерхової старовинної будівлі та зведення на її місці житлового будинку на 5-6 поверхів. Щоправда, обіцяли зберегти стиль будівлі всередині та відновити такий самий фасад з колонами та дашком.  А також надати спеціально облаштовані приміщення під "Музей родини Гриневичів" та "Музей жіночого руху".