Страсті за Вовчинецькою: Коли ж закінчать ремонт


Багатостраждальна Вовчинецька вже більше року є більмом на оці в іванофранківців. Вперше вулицю закрили на ремонт ще у квітні 2017 року. Обіцяли зробити до осені. На сьогодні ремонт дороги ще триває.

Вовчинецька – одна з головних вулиць у Франківську. Вона веде від центру (Василіянок) і до села Вовчинець. Протяжність вулиці – понад три кілометри. Ремонт дороги відбувається на тій частині вулиці, що розпочинається за вокзалом: від повороту на вулицю Миру до повороту на Симиренка. Загалом це 800 метрів довжини, пише Репортер.

Спочатку там працювали «Водоекотехпром» та «Івано-Франківськгаз». Міняли водопровідні та газові мережі. І там, і там кажуть: справилися майже вчасно.

«Водоекотехпром» наголошує, що закінчили на місяць пізніше, але відстрочення було плановим.

«Роботи завершили 20 серпня. Загальна вартість – 3 млн 650 тис грн, – каже прес-секретар КП «Водо­екотехпром» Володимир Шпег. – Загалом проклали 1 200 метрів водопроводу, з них 400 метрів замінено металоцементацію, решта – поліетиленовими трубами. Нам продовжили термін роботи на місяць, тому що вирішили поміняти ще цих 400 метрів труби. Вони мали служити ще п’ять років, але, щоб не було потім ніяких претензій, вирішили поміняти все. До речі, на час виконання робіт воду людям ми не відключали».

А от на відключення газу мешканці Вовчинецької скаржилися. Роботи закінчили 29 вересня, пізніше за водоканал, але газовики переконують: вклалися в терміни, і робота завершена вже остаточно.

Після мереж провели тендер на ремонт першої частини вулиці: від Миру до Дучимінської, тобто ділянку в 300 метрів. Конкурс виграла фірма «Шляхбуд», яка зобов’язалася зробити дорогу майже за 5 млн 600 тис грн. Перший термін виконання – 27 жовт­ня 2017 року. Асфальтування затяглося, потім прийшла зима, сніг, в результаті обіцяли закінчити в березні. Але насправді здали готову ділянку дороги у травні. І навіть тепер бруківка на тротуарах ще не вкладена до кінця. У самому «Шляхбуді» коментувати ситуацію відмовилися.

Начальник управління капітального будівництва виконкому міської ради Володимир Ковальчук у затримках «Шляхбуду» звинувачує погану погоду.

«Минулого року вони поклали нижній шар асфальту. Цього року – верхній шар, зараз бруківку доробляють», – каже Ковальчук.

Недавно провели тендер на ремонт решти Вовчинецької. Виграла фірма «Трейдзахідбуд», але її дискваліфікували через те, що компанія не має «дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки». В результаті ремонтує вулицю ТОВ «Івано-Франківськавтодор» – фірма, наближена до міської влади. Кошторис робіт – 22 млн 499 грн.

Мешканці міста у соцмережах активно скаржилися на низьку якість ремонтів, раніше проведених фірмою. У грудні навіть створили петицію на сайті Президента України (!) про заміну підрядника – на ТОВ «ПБС», наближену до нардепа Олександра Шевченка. Петиція набрала 26 голосів із необхідних 25 000.

Втім, «Івано-Франківськавтодор» уже розпочав роботу – частина Вовчинецької знову перекрита. Її також ремонтуватимуть у два заходи: перший – від Дучимінської до Пстрака, другий – від Пстрака до Симиренка. Наразі розрита перша ділянка дороги.

У соціальних мережах івано­франківці нарікають на те, що, як і з попередньою ділянкою, нечасто бачать там ремонтників, які б працювали. Також втомилися від незручностей, які доводиться терпіти.

«Я живу на Вовчинецькій, у районі «Кобзарика», працюю у цент­рі, – каже місцева мешканка Ірина Прунько. – Коли вулиця перекрита – добираюся на роботу на 10 хвилин довше, тому що маршрутки об’їжджають. Набридло бачити у своєму районі цю пилюку, розриту дорогу, ремонтну техніку, коли йду пішки по Вовчинецькій. Але добре, що, хоч повільно, але ремонтують».

Прикладів ремонту доріг в інших містах достатньо. У Долині вулицю Андрея Шептицького (більше кілометра) відремонтували за рік. За цей час повністю поміняли водяні труби з новим колектором, уклали асфальт, бруківку, вимостили тротуари й насадили дерева. Мешканці якістю виконаної роботи задоволені.

У Львові ремонт Личаківської також зайняв немало часу – більше року. Розпочали наприкінці березня 2017-го. Спочатку також обіцяли менший термін, але затяг­лося. Там замінили підземні комунікації, вклали бетонну плиту під бруківку, відновили трамвайні колії, проклали новий колектор. Зараз роботи добігають кінця. Проте, варто зазначити, що довжина відремонтованої Личаківської – майже п’ять кілометрів. І, за словами Сергія Бабака, заступника міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, ремонтники там працюють з 08:00 до 22:00.

У Франківську, щоб покрити асфальтом ділянку дороги у 500 метрів, виділили півроку. Остаточно завершити ремонт обіцяють 30 листопада.