Суд екс-міліціонера через п'яну їзду: Син каже, справу проти батька замовили конкуренти


Сьогодні, 24 жовтня в Івано-Франківському апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу екс-міліціонера Михайла Ільницького.

Як відомо, він хоче скасувати рішення першої інстанції щодо позбавлення його прав через п'яну їзду та накладення штрафу.

Суддя Олександр Васильєв нагадав, що на минулому засіданні свідок - невістка Любов Ільницького заявила, що за кермом перебувала саме вона. Водночас, він зауважив, що суд першої інстанції у рішенні опирався на протокол патрульної поліції. Тож поцікавився, чи не проти захист, аби працівника поліції, що складала протокол, теж викликали на допит. Захист залишив це на розгляд суду.

Сьогодні з свідків до суду прибув тільки його син Олександр. Він розповів, що вони з батьком та родиною поверталися з монастиря, коли їх зупинила поліція. Каже, вони сиділи позаду разом з дітьми, а за кермом була його дружина. І автівка належить йому, а не батькові.

За словами свідка, патрульна лякала їх і дітей зброєю, потім ще й викликала десь 15 чоловік підмоги. Олександр Ільницький каже, що опору вони не чинили, тож не розуміє чого їх затримали. Тоді він також пройшов тест на алкоголь. Каже, що був тверезий, а на підвердження приніс довідку.

"Мій батько тоді був тверезий, бо він взагалі не п'є через проблеми зі здоров'ям. З медзакладу його забрала швидка, бо йому стало зле і в нього ще був зламаний палець. Дії поліцейських були неправомірними, вони застосовували до нас силу і ще й казали не читити опору", - впевнений свідок.

Олександр Ільницький переконує, що опору вони не чинили, а патрульні натомість напали на батька і зламали пальця. Тож пропонує судді подивитись відео, яке він знімав того вечора. Суддя зауважує, що подавати клопотання про долучення відео може тільки сторона процесу, а не свідок. Окрім того, суд вже вивчав відеозаписи з бодікамер патрульних.

Водночас син Ільницького заявив, що справа проти його батька - це політичне замовлення вищого керівництво держави, бо він очолює політичну партію.

 Як відомо, зараз у міському суді розглядають справу проти Олександра Ільницького. Того вечора патрульні склали на нього протокол за злісну непокору.

Нагадаємо, в ніч з 18 на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківська за порушення ПДР зупинили "Skoda Octavia". Водій не мав ні посвідчення водія, ні "страхівки", вів себе доволі агресивно та намагався втекти з місця події. Також на його захист кинулась вся родина, з якою він їхав в авто - дружина, син з невісткою та діти. "Відбити" п'яного водія у патрульних намагались і його знайомі, що прибули на місце. Зокрема, й відомий франківський активіст на прізвизько Хімік. Про "пригоди" тієї ночі ще в червні розповідав начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець, виклавши відео у Facebook, який теж прибув на місці після кількогодинних баталій патрульних з "групою підтримки" Ільницького.

Пізніше Михайло Ільницький заявив, що командир роти наніс йому кілька синців на ногах та зламав мізинець, коли садив до поліцейського авто. До слова, міський суд визнав Ільницького винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції", оштрафував його на 10 200 гривень та позбавив права керувати транспортним засобом на рік. Та екс-міліціонер оскаржує постанову першої інстанції в апеляційному суді та перекладає вину на свою невістку. Мовляв, за кермом була вона. Цікаво, що покази свідків у суді розходяться з відео. До прикладу, один із свідків спершу ствержував, що був з ними в авто, потім - що йшов з магазину і побачив інцидент.

Михайло Ільницький - колишній міліціонер, у 2014 претендував на посаду начальника управління МВС, очолює громадську організацію "Громада і закон", у 2012 році балотувався до Верховної Ради .

До теми: Те, що ви робите – найгірший варіант поліцейської держави: як франківські патрульні зупинили нетверезого екс-депутата

Помста прокурорів? Нардеп розповів важливу деталь у справі проти патрульного