“Суд не бачить закривавлену сокиру, якщо її не так опечатали”, – Володимир Гандзюк про виправдувальні вироки на Франківщині


Заступник голови Апеляційного суду Івано-Франківської області Володимир Гандзюк вважає, що Україна поки не готова до виправдувальних вироків, натомість є альтернативи для захисту обвинувачених.

Про це він розповів під час круглого столу на тему “Актуальні питання судового захисту прав людини: точка зору правників Прикарпаття”, інформує Репортер.

Доповідь Гандзюка стосувалася кримінального судочинства щодо виправдання невинних осіб.

“Доказ можуть визнати неналежно здобутим, його просто не візьмуть до уваги, – говорить він. – Потерпілий не хоче читати про те, чому слідчий невірно зібрав докази, не так їх опечатав чи зареєстрував, хоче просто покарати винного. Суд не бачить закривавлену сокиру, яка була в руках обвинуваченого, якщо її не так опечатали, неправильно приєднали до матеріалів справи чи невчасно визнали речовим доказом. Ми не готові і суспільство не готове приймати виправдувальні вироки”.

За його словами, новий кримінальний закон передбачив ряд інших способів припинити кримінальне переслідування.

“Новизна – це угоди обвинуваченого з прокурором, де фактично є форма компромісу, – каже Володимир Гандзюк. – Кримінальну справу можуть закрити і без виправдувального вироку, припинивши страждання людини, яку обвинувачували несправедливо”.

Він каже, що за 2013-14 роки на Франківщині винесли 22 виправдувальних вироків.

“Ця цифра перекрила десятки попередніх років, – говорить Гандзюк. – Є і скасовані, але втрималось 60% таких вироків. А цього року винесли лише чотири виправдувальні вироки”.

Шкала падає вниз, а негативна тенденція, каже Гандзюк, пов’язана з ризиками для суддей та прокурорів.

“Після таких вироків має бути відшкодування, внаслідок незаконного кримінального переслідування. І саме прокурор заплатить гроші обвинуваченому. Тому прокурор зробить все, аби виправдувального вироку не було”.