Суд повернув земельну ділянку під критим ринком у власність міста


Колегією суддів господарського суду Івано-Франківської області задоволено позов Івано-Франківської міської ради до спільного підприємства "Івано-Франківський центральний ринок" Івано-Франківської облспоживспілки в частині припинення права користування земельною ділянкою площею 1,71 га на вул. Дністровській, 5 в м.Івано-Франківську та визнано таким, що втратив чинність відповідний державний акт на право постійного користування землею

Даний позов був пов'язаний зі спором з приводу права власності на будівлю критого ринку, яка розташована на вказаній земельній ділянці. Івано-Франківська міська рада посилалась на те, що внаслідок правової невизначеності в земельних правовідносинах з відповідачем вона позбавлена можливості зареєструвати право власності на цю землю та передати її в оренду, що обумовлює значні втрати міського бюджету.

При вирішенні спору суд виходив з того, що право комунальної власності на згадане нерухоме майно було зареєстроване за Івано-Франківською міською радою 04.10.2011, а рішенням господарського суду Івано - Франківської області від 17.05.2015, залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 22.04.2015 та постановою Вищого господарського суду від 24.11.2015, задоволено позов Івано-Франківської міської ради до Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств - визнано право власності на критий ринок по вул. Дністровській, 5 у м. Івано-Франківську за територіальною громадою м. Івано-Франківська.

Крім того, Івано-Франківською міською радою було прийняте рішення від 14.05.2013 про припинення права користування відповідачем зазначеною земельною ділянкою, яке ним не оскаржувалось.

Нагадаємо, нещодавно франківські ЗМІ поширили інформацію, начебто місто відстояло ринок у ТОВ «Торговий сервіс». Однак, все виявилося не так. У розмові з кореспондентом Бліц-Інфо керівник юридичного відділу Надія Кедик пояснила, що судовий спір був зовсім не про те. За її словами, він стосувався права власності на ринок, а не розірвання договору оренди. Адже, на ринок претендувала Івано-Франківська обласна спілка споживчих товариств. Та в підсумку суд все ж прийняв рішення на користь міста. Водночас, як зауважила тоді Кедик, в суді ще тривав розгляд справи щодо земельної ділянки під критим ринком.

До теми: Орендарем франківського ринку таки залишається скандальний «Бура», а місто судиться за землю