Суд скасував рішення міськради про затвердження ДПТ на Крайківського - Макогона


Сьогодні, 24 листопада в окружний адміністративний суд продовжив розгляд позову прокуратури до міськради. Як відомо прокуратура просить скасувати рішення міськради про затвердження ДПТ межах вулиць Макогона-Крайківського.

На судове засідання з'явилися обидві сторони по справі. На початку засідання суддя оголосив клопотання від ПАТ "ХАРЧОСМАКОВА фабрика", ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" і Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини про долучення їх до справи у якості третьої сторони, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача.

Проте представник прокуратури виступив проти задоволення клопотання "Дорожньої служби і "Харчосмакової фабрики", адже вважає, що на даному етапі жодні права цих сторін не порушуються. Що ж стосується Департаменту архітектури, то представник прокуратури вважає, що вони є підрозділом міської ради, який виконує рішення сесії і теж не може бути третьою стороною.

З таким аргументуванням не погодились представники міської ради. Вони пояснили, що саме Департамент архітектури розробляв документацію і це рішення вплине на їх права тому вони мають бути долучені до справи. Те ж стосується і Харчосмакової та Дорожньої служби. Тому юрист попросила задовольнити клопотання. 

Вислухавши доводи сторін суддя відмовив у задоволенні клопотань.

Після цього перейшли до слухання справи по суті. Зокрема як йдеться у позовній заяві, прокуратура вважає, що рішення міської ради щодо розробки і затвердження ДПТ території промзони є протиправним.  У прокуратурі вважають, що оскільки проект містобудівної документації не був у вільному доступі, а громадські слухання були проведені з порушенням ,то рішення міської ради є протиправним і його необхідно скасувати. 

У свою чергу відповідач заперечив доводи прокуратури і подав документи які підтверджують, що з документацією можна було ознайомитись в Департаменті архітектури ,а громадські слухання були проведені відповідно до чинних правил. Тому представник міськради запевнив суд, що претензії прокуратури є безпідставними і необгрунтованими.

Опісля суд перейшов до дебатів. Під час яких, представник позивача пояснив, що оскаржуване рішення є регуляторним актом, а отже повинне було прийматись відповідно до законодавства.

"Оскільки повідомлення про проведення громадських слухань не було опубліковане, а учасники слухань відмовились реєструватись, такі слухання можна вважати такими, що не відбулись. Окрім того, результати слухань не були опубліковані. Міськрада повинна була спочатку оприлюднити всі необхідні документи, а вже потім приймати таке рішення. Тому прокуратура просить скасувати рішення про затвердження ДПТ", - звернувся прокурор.

В той же час представники міськради заявили, що позов не обгрунтований і попросили його не задовільняти.

"Рішення міськради не є регуляторним актом. Такий висновок нам надала Державна регуляторна служба, яка визначає чи є рішення регуляторним актом. Вони пояснюють що це рішення не містить норм регуляторного характеру і його прийняття не вимагає дотримання певних процедур. Тому доводи прокуратури про порушення порядку прийняття регуляторних актів є спростовані цим доказом. Окрім того у нас є витяг з газети "Західний кур'єр", де було опубліковане це рішення. Що ж стосується громадських слухань, то у нас є оголошення з сайту архітектури де повідомлялось про проведення слухань"- пояснила представник міськради.

Після нарадчої кімнати, суд виніс рішення - задовольнити позов прокуратури і скасувати рішення міської ради щодо затвердження ДПТ в межах вулиць Макогона-Крайківського.

До теми: Під час громадських слухань щодо забудови Макогона сторони так і не дійшли згоди