Суд у справі Коцаби вперше пройшов без суперечок та скандалів


Сьогодні, 3 вересня, в Івано-Франківському міському суді продовжили розгляд справи скандального блогера Руслана Коцаби.

Вже кілька засідань колегія суддів заслуховує свідків, яких загалом понад півсотні. Тож й сьогодні суд продовжив допит, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Першим свідком був ще один військовослужбовець, що відповідає за мобілізацію при Генштабі.  Він повідомив, що бачив відеозвернення Коцаби і вважає, що воно шкодить державному суверенітету і негативно впливає на виконання мобілізації. Окрім того, зазначає, що заяви франківського блогера щодо незаконності мобілізації є неправильними, адже на це є всі законні підстави. На запитання адвоката Коцаби чи відомо йому прізвища осіб, які відмовились від мобілізації саме через звернення Руслана Коцаби. Той відповів, що йому такі прізвища невідомі.

Опісля свідчив військовослужбовець-звязківець 128 бригади, що з листопада перебуває у зоні АТО. За його словами, звернення його дуже обурило, адже хлопці служать там не один місяць і їх потрібно змінити. На традиційне запитання, чи відомо йому конкретні прізвища осіб, що відмовились через звернення блогера від повістки, той відповів, що ні. Натомість Коцаба поцікавився чи бачив зв'язківець в зоні АТО російських військовослужбовців. Той відповів, що війна на сході йде артилерією. І він впевнений, що стріляти з такої зброї могли тільки кадрові військові. Окрім того, він бачив одного полоненого російського військовослужбовця.

Третім свідком був службовець військового комісаріату. Він зазначив, що минулої зими виконував обов'язки районного комісара. У той час, як Коцаба опублікував звернення, в Україні тривала чергова хвиля мобілізації. Тож багато чоловіків цікавились наскільки вона законна, посилаючись на звернення Коцаби.

Останнім свідчив старший слідчий, що раніше працював у районному військоматі. Його допит був коротким та, фактично, не відрізнявся від свідчень інших військовослужбовців. Втомлені від одноманітних свідчень, сторони захисту запитань не задала.