Суд у справі Руслана Коцаби: справу повернули на повторний розподіл


Сьогодні, 13 липня в Апеляційному суді Івано-Франківської області мали розглядати справу по обвинуваченню франківського блогера Руслана Коцаби у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

Справу слухають судді Гриновецький Б.М, Шкрібляк Ю.Д. та Повзло В.В. пише Фіртка.

До зали суду з'явився сам Руслан Коцаба, але без захисників. До слова, минулого року у залі апеляційного суду Руслана Коцабу виправдали. А тепер через рік справа поновлена.

"Будемо боротися. Можливо тоді було більш провокативно, а зараз до цього вже дозріли. Франківськ уже одужує від патріотизму",- сказав Коцаба.

Від обвинуваченого поступило клопотання про те, що захисник Тетяна Монтян по сімейних обставинах не може бути присутня на засіданні.

Руслан Коцаба погодився розпочати засідання без захисників.

Як зауважив прокурор, оскільки головуючий суддя Богдан Гриновецький брав участь у минулому розслідуванні, зокрема надавав дозвіл на прослуховування, то згідно Кримінального кодексу це позбавляє його можливості розглядати справу.

"Це чи не єдиний випадок, коли я погоджуюсь з прокурором. Справа резонансна і я вважаю, що це ненормально", - сказав Р.Коцаба.

Після нетривалої наради колегія суддів ухвалила рішення про відвід судді Гриновецького. Кримінальне провадження повернули на повториний розподіл.

Нагадаємо, 12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд визнав винним Руслана Коцабу у перешкоджанні діяльності ЗСУ в особливий період і призначив покарання у вигляді  3,5 років ув'язнення.

Державної зради, в якій Коцабу звинувачувала прокуратура, суд у діях блогера не побачив, а його матеріали для російських ЗМІ розцінив як реалізацію права на свободу слова. Також суд скасував арешт на майно, яке було вилучено під час арешту Коцаби. Прокуратура просила для обвинуваченого 13 років ув’язнення.

Після вироку Івано-Франківського міського суду Р.Коцаба та його обидва адвокати заявили про намір апелювати рішення міського суду. Блогер своєї вини не визнає.

22 червня суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Олександр Васильєв, якому випав розгляд справи блогера, подав заяву на самовідвід. Своє рішення він пояснив тим, що часто відвідує окуповану територію, де має близьких родичів, рухоме та нерухоме майно, а ці факти «відповідно як до національного законодавства, так і до європейського,  можуть бути використані кожною зі сторін процесу як такі, що викликають сумнів у неупередженості судді». Тоді Апеляційний суд Івано-Франківської області взявся за розгляд заяви судді.