Суд зобов'язав приватника надати інформацію щодо будівництва свиноферми на Прикарпатті


Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії фермерського господарства з приводу ненадання інформації на запит.

Про це повідомляє благодійна організація «Екологія-Право-Людина» на своїй сторінці у мережі Фейсбук, пише Доступ до правди

Жителі Тлумацького району Івано-Франківської області подали запит на публічну інформацію до приватного фермерського господарства «Гордійчук Ігор Григорович» щодо будівництва свиноферми поблизу села Грушка. Запит стосувався впливу свинокомплексу на навколишнє середовище.

Фермерське господарство відмовилося надавати відповідь, посилаючись на те, що воно не є розпорядником публічної інформації.

Проте суд визнав фермерське господарство розпорядником публічної інформації:

«…частиною 2 статті 13 Закону № 2939-VI встановлено, що до розпорядників інформації, зобов'язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим Законом, прирівнюються суб'єкти господарювання, які володіють: інформацією про стан довкілля; інформацією про якість харчових продуктів і предметів побуту; інформацією про аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні події, що сталися або можуть статися і загрожують здоров'ю та безпеці громадян; іншою інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією).

Визначення інформації про стан навколишнього природного середовища (екологічна інформація) також викладено в статті 25 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», - йдеться у постанові суду.

Івано-Франківський суд також посилається на ч. 3 ст. 2 Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція) та п. 12.3 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України 29.09.2016 року № 10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації».

«В даному випадку, суд вважає цілком виправданими побоювання позивача про те, що  вплив вказаного свинокомплексу на навколишнє середовище в майбутньому, стан здоров'я та безпеки людей, умови життя людей може буде відчутним після початку його функціонування, а тому наміри позивача знати про можливі наслідки такого впливу є зрозумілими, - зазначено у постанові.

У запиті до фермерського господарства було висловлено прохання надати такі відомості: які дозвільні документи, необхідні для функціонування свиноферми біля села Грушка були отримані господарством; які проектні дані даного об’єкту; які методи збору та утилізації гною передбачено на свинофермі поблизу с. Грушка; яка площа земель перебуває у власності чи оренді у ФГ «Гордійчук І. Г.», що планується для внесення гноївки; які щорічні обсяги водоспоживання даного об’єкту; чи передбачаються проектом системи очистки повітря вентиляційних отворів самого приміщення свиноферми; чи є дозвіл на геологорозвідку, дозвіл на користування надрами (підземними водами), дозвіл на спецводокористування водних ресурсів, паспорт свердловин, що споруджені для потреб свиноферми.