Судді, активісти та журналісти у Франківську дискутують про відкритість судів


Сьогодні, 31 жовтня в Івано-Франківську за круглим столом говорили про відкритість суддів та їхню співпрацю з громадою.

На нього завітали представників районних суддів, поліції та активісти, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

На думку керівника організації «Відкритість і підзвітність Івано-Франківських судів. Співпраця громади і суду» Віталія Світлика, судова реформа, що впроваджується є досить важливою і суспільство повинне її підтримувати.

Наразі однією з найбільших проблем, з якою стикаються судді – це кадровий голод в місцевих судах.

«Протягом півроку ми моніторили суддів. Як показало наше опитування, лише 9% громадян знали або чули, що відбувається реформа. Це означає, що потрібно більше інформувати громадськість. Адже після реформи багато суддів йдуть у відставку, ще в частини закінчились повноваження, а нових суддів не призначають. Тож незабаром у судах буде катастрофа», - каже Світлик.

За словами члена громадської ради доброчесності Романа Куйбіди, зміни відбуваються, однак варто говорити не про те, що залежить від нас, а про те, що ми можемо зробити знаходячись на своєму місці.

Суддя апеляційного суду Віталій Девляшевський зауважив, що їхній суд став більше відкритим. Зокрема, вчора суддя навіть погодився дати інтерв’ю телеканалу щодо прийнятого рішення.

«Насправді проблем зараз набагато більше, аніж було раніше. На мою думку, суспільство потребує справедливості, однак у кожного є своє бачення справедливості. Справедливість і законність – бажано, щоб два критерії були у балансі. У цивілізованому суспільстві критикують суддів за їхні рішення, однак не критикують суд загалом», - зазначив суддя Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк.

На думку голови Болехівського суду Михайла Поляниці, щоб не було критики до судів та прийнятих рішень мають бути чіткі законодавчі акти, щоб не було двохзначних тлумачень.