Судді з Франківщини, які підтримували диктаторські закони, зібралися у Верховний Суд


Судді, що підтримували диктаторські закони 16 січня та латифундисти. Хто йде у Верховний Суд із Тернопільщини, Франківщини, Вінниччини, Кіровоградщини та Херсонщини.

Тернопільська, Франківська, Вінницька, Кіровоградська та Херсонська області виявилися не особливо активними у конкурсі у Верховний Суд. Лише 53 кандидати з усіх п’яти регіонів вирішили спробувати свої сили у відборі. При цьому юридична та суддівська спільнота Вінниччини найчисельніша серед цих регіонів.

Однією із найяскравіших фігур є суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів, яка у 2014 році, будучи головою цього суду, взяла приклад із голови Верховного Суду України Романюка та підтримала диктаторські закони 16 січня, наголосивши, що вони “виступають важливою передумовою для більш повної реалізації громадянами доступу до правосуддя і судового захисту ними своїх прав”.

Примітно, що кандидати з регіонів живуть більш скромно, ніж їхні колеги зі столиці, однак вони не гребують будувати сімейні династії суддів, адвокатів чи прокурорів або обростати сумнівними зв’язками, як це успішно зробили і продовжують робити  претенденти з Тернопільської, Івано-Франківської та Херсонської областей. Цікаво, що в багатьох кандидатів ми виявили чимало розбіжностей в паперових та е-деклараціях: чимало з претендентів – латифундисти, оскільки в своєму активі мають чималі земельні ділянки, однак чомусь не декларують жодних житлових приміщень, до прикладу, суддя Потятинник з Коломиї.

Одного з кандидатів-суддів з Вінничини притягували до дисциплінарної відповідальності за винесення рішення щодо відчуження державного майна. Також у Верховний Суд йдуть цілими сім’ями, як-от судді Лариса та Олександр Ковальчуки, які, до слова, навіть були одночасно переведені у Вінницький міський суд.

Суддя Брегей з Кіровоградщини одну кримінальну справу розглядав більше двох років і призначив близько 30 судових засідань, лише третина з яких відбулась. У зв’язку із цим Вища кваліфікаційна комісія суддів вносила рекомендацію про його звільнення, однак Вища рада юстиції її свого часу відхилила.

Також серед претендентів є судді, які надто бояться публічності, а тому забороняли відеозйомку під час судових засідань.

Серед кандидатів з регіонів є й достойні претенденти на крісла Верховному Суді. В аналітичних довідках нижче можна ознайомитися зі всіма претендентами на посади суддів з 5 регіонів.

Зазначимо, Рух ЧЕСНО збирає інформацію з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про причетність кандидатів до корупційних діянь, ухвалення сумнівних рішень є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

Судді Івано-Франківщини

Антоняк Тарас Михайлович

Кандидат на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

Працює на посаді судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області з 2006 року.

Статки

Між деклараціями 2014 року та 2015 років є розбіжності у частині нерухомого майна. Зокрема, у декларації за 2015 року зазначено про наявність квартири площею 182 кв.м, право користування на яку виникло у дружини у 2013 році. Однак, у декларації за 2014 рік квартири з такою площею не зазначено.

Додатково

У 2014 році був вдруге обраний на посаду Голови Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області (вперше на цю посаду був призначений у 2011 році). При цьому, був єдиним кандидатом на посаду Голови суду.

Бойчук Ігор Васильович

Кандидат на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

Працює суддею з 1992 року, а на посаді судді Апеляційного суду Івано-Франківської області з 1998 року.

Зв’язки

Згідно з декларацією родинних зв’язків за 2011-2015 роки, син, Бойчук Тарас Ігорович, з 2011 року працює помічником судді в Апеляційному суді Івано-Франківської області, а двоюрідний брат, Бойчук Віталій Матвійович з 2015 року має право на зайняття адвокатською діяльністю.

Додатково

Пройшов люстраційну перевірку.

Бородовський Станіслав Олександрович

Кандидат на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

Працює суддею з 2012 року, а на посаді судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області з 2014 року.

Зв’язки

Дружина, Бородовська Наталія Олександрівна ймовірно є приватним нотаріусом.

Теща, Чмир Галина Степанівна, з 1996 року і до сьогодні працює зав. відділенням судинної неврології Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. При цьому, у 2015 році отримала більше 2 929 080 грн. доходу від зайняття підприємницькою діяльністю.

Додатково

Працював юрисконсультом приватного підприємства «Перехід» за сумісництвом, викладачем у Прикарпатському національному університеті імені В.Стефаника, у Прикарпатському юридичному інституті Львівського державного університету внутрішніх справ, юрисконсультом Івано-Франківської експедиції по геофізичних дослідженнях в свердловинах державного геофізичного підприємства «Укргеофізика» за сумісництвом, юрисконсультом ПП «Баядєра», займався індивідуальною адвокатською практикою в м. Івано-Франківську.

Васильєв Олександр Павлович

Кандидат на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

Працює суддею з 1993 року, а на посаді судді Апеляційного суду Івано-Франківської області з 2015 року.

Зв’язки

Згідно з декларацією родинних зв’язків за 2011-2015 роки, дружина судді, Васильєва Неля, до листопада 2015 року була державним нотаріусом у Донецьку. Дочка судді, Васильєва Валерія протягом 2012-2015 років працювала помічником судді в Апеляційному суді Донецької області. Цікаво, що у цьому ж суді до 2015 року працював сам Васильєв О.П.

Додатково

У вересні 2016 року суддя подав заяву про відставку, але 16 грудня цього ж року відкликав свою заяву.

Кишакевич Лев Юрійович

Кандидат на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

Працює на посаді судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області з 2003 року.

Додатково

Як повідомляв портал “Галицький кореспондент”, суддя Кишакевич притягнув до адміністративної відповідальності суддю В. Гандзюка, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння та присудив йому штраф у розмірі 3 400 грн.

Малєєв Андрій Юрійович

Кандидат на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

Працює суддею з 1994 року, а на посаді судді Апеляційного суду Івано-Франківської області з 2012 року.

Зв’язки

Згідно з декларацією родинних зв’язків за 2011-2015 роки, дружина, Малєєва Олена Вікторівна є суддею і заступником голови Господарського суду Івано-Франківської області.

Потятинник Юрій Романович

Кандидат на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

Працює суддею з 2002 року, а на посаді судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області з 2011 року.

Статки

У декларації 2015 року зазначено про наявність у судді та його дружини двох земельних ділянок (при цьому не зазначено характер прав на вказане майно). Однак, суддею не зазначено жодного житла, яке було б на праві власності або користування у нього або його дружини.

Зв’язки

Дружина, Потятинник Оксана станом на січень 2016 року працювала Державним реєстратором Реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції Івано-Франківської області.

Додатково

У 2015 році був обраний заступником голови Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області.

Стефанів Надія Степанівна

Кандидат на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

Працює суддею з 1990 року, а на посаді судді Апеляційного суду Івано-Франківської області з 2001 року.

Зв’язки

Згідно з декларацією родинних зв’язків за 2011-2015 роки, дочка судді, Микитин (Стефанів) Надія з 2011 року працювала помічником судді в Івано-Франківському міському суді Івано-Франківської області, а вже у 2012 році стала суддею Івано-Франківського окружного адміністративного суду. Ще одна дочка, Стефанів Марта з 2011 року працює помічником судді в Господарському суді Івано-Франківської області.

У 2013-2014 роках суддя Стефанів Н.С. спільно проживала з Вороняком Володимиром Андрійовичем, начальником слідчого відділу прокуратури Івано-Франківської області.

Додатково

У 2014 році, будучи на посаді Голови Апеляційного суду Івано-Франківської області, Стефанів Н.С. позитивно відгукнулась про диктаторські “закони 16 січня”. Зокрема, суддя вказала, що зміни до Закону “Про судоустрій і статус суддів” сприятимуть підвищенню незалежності суддів, а також “виступають важливою передумовою для більш повної реалізації громадянами доступу до правосуддя і судового захисту ними своїх прав”.

Шкіндер Павло Анатолійович

Кандидат на посаду судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

Працює суддею з 2000 року, а на посаді судді Господарського суду Івано-Франківської області з 2005 року.

Статки

У декларації 2014 року суддя не вказав авто Daewoo NubiraE4XS550 2003 року випуску, хоча, згідно з декларацією 2015 року набув права на це авто ще у 2003 році.

Зв’язки

Дружина судді, Шкіндер Світлана Василівна ймовірно є приватним нотаріусом.

Син судді, Шкіндер Юрій Павлович є співзасновником компанії “АПРІОРІ-ІФ” і, ймовірно, працює в нотаріальній конторі своєї матері (дружини судді Шкіндера П.А.).

Адвокати та науковці

Івашків Василь Михайлович

Кандидат на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

Має право на зайняття адвокатською діяльністю з 2001 року.

Був обраний депутатом Долинської міської ради.

Федюк Лілія Василівна

Кандидат на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

Є засновником і керівником ТОВ “Анна-Лі”, що здійснює діяльність у сфері права.