Суддя із Прикарпаття Оксана Царевич розблокувала рахунки сепаратистів, - ЗМІ


СБУ підозрює топ-менеджмент «Укрсоцбанку» в допомозі «Новоросії». У банку було відкрито рахунок, де, на думку спецслужби, лежали 5 млн гривень для бойовиків Донбасу. Незважаючи на протести слідчих, Печерський суд Києва зняв арешт з цих грошей.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 19 серпня, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє sprotiv.org.

Як стало відомо з матеріалів справи, на рахунок одного з клієнтів «Укрсоцбанку» 20 травня 2015 був накладеним арешт в рамках розслідування у пособництві терористам Донбасу.

Підставою стали відомості про те, що «протягом 2014-2015 років, група переселенців з Луганської області, використовувала корупційні зв’язки серед керівництва ПАТ«Укрсоцбанк», для надання послуг з переказу коштів у готівку платників податків, які зареєстровані на території«ДНР» і «ЛНР», а також підприємств Київського регіону, які мають відокремлені підрозділи на зазначених територіях».

Так, в «Укрсоцбанку» ця група відкрила рахунки для ряду компаній, які мають ознаки фіктивності: «Енергогранд», «Алектор-Строй», «Інтерпро», «Корнел Систем», «Трейденерго», «Сарман Торг», «Сінкор Логістик»,«Олбані Південь»,«Доброхліб Груп»,«Янфінг ГМБХ»,«Трейдісон»,«Ревіндоторг»,«Промсфер плюс»,«Оушенсайд ЛТД»,«Едпартнер».

Потім підприємства-вигодонабувачі з окупованих територій – ВАТ «Луганський енергозавод» (Луганська область, г … Луч), дочірнє підприємство «Техноскрап» (Донецьк), «Донбас Вугілля 2004» (Донецьк), «Євро Атлант Груп» (Донецьк) , «Союзенергопром» (Донецьк) – перераховували гроші на рахунки вищевказаних «фіктивних» товариств в якості оплати товарів, робіт, послуг.

Згодом фірми-прокладки, як фінансову допомогу, здійснили перерахування коштів на відкриті в ПАТ «Укрсоцбанк» рахунки підконтрольних фізосіб, у тому числі фігуранта вищезгаданої судової справи. Клієнти, у свою чергу, щодня знімають кошти по 150 тис. Гривень на добу в касах банківських установ. Потім готівкові доставляється на окуповану територію «для потреб невизнаних« республік».

Слідство веде Головне управління СБУ в Києві та області за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-3 КК України.

Подання про суми, які переправлялися на окуповані території, дозволяє скласти інформація про рахунок клієнта, згадані в судово справі. В «Укрсоцбанку» жінка зберігала 5 млн. Гривень. Рахунок, відкритий 3 березня 2015, був заарештований у травні.

Адвокати власниці цього рахунку стверджували в суді, що арешт є незаконним, ці гроші не були засобом або знаряддям вчинення кримінального злочину, з їх допомогою не відбувалося фінансування кримінального злочину, по ньому лише здійснювалося зарахування заробітної плати, перераховувалися гроші, пов’язані з відрядженнями і дивідендами, поповнення карткового рахунку, зарахування по депозитах.

«Укрсоцбанк», у свою чергу, надав суду довідку, в якій підтверджувалися слова адвокатів.

Також зазначалося, що компанії, які слідство вважає фіктивними – «Енергогранд», «Алектор-Строй», «Інтерпро», «Корнел Систем», «Трейденерго», «Сарман Торг», «Сінкор Логістик», «Олбані Південь», « Доброхліб Груп»,«Янфінг ГМБХ», «Трейдісон», «Ревіндоторг », « Промсфер плюс », «Оушенсайд ЛТД», «Едпартнер»- не здійснювали перерахування коштів фігуранту справи.

На цій підставі, спочатку суддя Печерського суду Києва Світлана Смик у своїй постанові від 4 серпня зазначила, що необхідність у застосуванні арешту майна відпала, оскільки слідчим не доведено, що грошові кошти на двох депозитних рахунках клієнта (на одному з них розміщувалися 5 млн гривень) були здобуті злочинним шляхом. Вона зняла арешт. Правда, залишила заблокованими інші три рахунки, відкриті у ВАТ «Укрсоцбанк».

Згодом, 19 серпня, суддя того ж суду Оксана Царевич зняла арешт з ще одного рахунку цього клієнта. Сума, яка зберігалася там, не уточнюється. Мотив суддів Печерського суду: стороною обвинувачення не надано доказів в спростування зазначених доводів клопотання та наданих матеріалів.

Слід зазначити, що напередодні рішень, які прийняли судді першої інстанції, Апеляційний суд Києва відмовив власниці цих рахунків у знятті арешту. Суд вислухав клієнта банку, запевняла, що договір банківського вкладу, згідно з яким було відкрито депозит на суму 5 млн гривень, – сімейні кошти від підприємницької діяльності її чоловіка.

16 червня апеляція відмовила. Колегія суддів Апеляційного суду Києва визнала, що арешт на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках, відкритих цим клієнтом в ПАТ «Укрсоцбанк», накладено правомірно.

Судді апеляції порахували, що вищевказані грошові кошти на рахунках «Укрсоцбанку» виступають у кримінальному провадженні в якості «знаряддя вчинення кримінального злочину і були придбані в результаті його вчинення, а це, у свою чергу, є підставою (передбаченим ч. 2 ст. 170, ч. 2 ст. 167 КПК України) для покладення на них арешту. Більше того, на думку апеляції, матеріали виробництва свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання в права та інтереси власника майна з метою запобігання зникнення майна, яке може перешкодити кримінальному виробництву.

Довідково: Вища кваліфікаційна комісія в березні відсторонила суддів Печерського райсуду столиці Сергія Вовка, Оксану Царевич, Віктора Кицюка і Світлану Волкову від займаних посад на два місяці у зв’язку з кримінальними виробництвами. Їх звинувачують у переслідуванні активістів Майдану. Потім стало відомо, що Оксана Царевич по-новому повернулася до роботи в Печерському суді Києва.